Urška Žigart: Od nekdaj so mi kronometri všeč

Urška Žigart: Od nekdaj so mi kronometri všeč
10.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Že dolgo nismo imele tako dolgega kronometra, kar pomeni, da bo zelo pomembno, kako bomo tempirale stvari," je Urška Žigart pred kronometrom povedala v uradni izjavi za javnost s strani KZS.

Svetovno prvenstvo. Urška Žigart in Eugenija Bujak bosta v četrtek v vožnji na čas v članski konkurenci zastopali Slovenijo. Žigartova je aktualna državna prvakinja v tej disciplini. Pred njima je kar 36 kilometrov dolga preizkušnja v Stirlingu na Škotskem. Kaj vse pa je Urška Žigart - lani je bila v Avstraliji 28. - povedala pred preizkuišnjo in po ogledu trase?

O trasi: Popolnoma drugačna proga, kot je bila na Pokljuko. Od nekdaj so mi kronometri všeč in zato me nekaj vodi k temu, da se vsako leto malo izboljšam. Tudi letos bom poskusila ciljati na najboljšo uvrstitev.

O pričakovanjih: Upam na dobre noge. Saj sem že večkrat pokazala, da noga je, ampak tu je tudi zelo dolga proga. Že dolgo nismo imele tako dolgega kronometra, kar pomeni, da bo zelo pomembno, kako bomo tempirale stvari. Preračunati moraš, kje pustiti koliko moči. Tudi zadnji klanec do gradu je. Treba se bo izprazniti. Takole nekako, žareče, ampak ne čisto v rdeče.

O tem, kaj se lahko spremeni na zaključnem vzponu: Po mojem mnenju je bolj pomembno, da že po ravnini dovolj pritiskaš. Na koncu lahko sicer prideš malo bolj spočit, ampak je po mojem bolje, če prideš pod zadnji klanec že zelo utrujen, saj potem že vidiš tisto ciljno črto. Na klancu lahko nekaj malega pridobiš, če ti ostane kaj moči, ampak, če jo imaš, potem moraš to izkoristiti že prej. Nimaš kaj veliko komplicirati.

O opremi, ki jo ima na razpolago: Nimam čisto najboljše opreme. Tu so še na primer ročke narejene po meri, saj moraš opraviti tudi testiranja, kjer naredijo odlitke. Tako daleč še nisem šla, ampak z razlogom, da imam še drugje neke malenkosti, ki jih lahko izboljšam. Ko bo tudi tisto na pravi ravni, se bomo posvetili še zadnjim detajlom. Kolo, obroči, gume. Vse to je testirano in je na najvišji ravni. Tiste malenkosti pa vse ob svojem času.

O tem, kako ji lahko pomaga Tadej Pogačar: 
Sigurno mi ogromno pomeni, da lahko z nekom takim predebatiram vse. Dirkala bova na skoraj isti progi. Zagotovo bom glede tega jaz poslušala njega in ne on mene.

O tem, da si Gorazd Penko želi, da se med državami Slovenija uvrsti med prvo deseterico: 
Moram priznati, da je zame ekipni duh zelo pomemben. Če se katera od naju uvrsti med desterico, je vseeno katera. Če bi to uspelo Eugeniji, potem sem lahko jaz zadnja. Katerikoli izmed naju to uspe, bom super vesela.

O cestni dirki: 
Včeraj sem si ogledala razgiban del proge, preden zavijemo na krog. Mislim, da je moja najboljša možnost, da poskusim v beg nekje okrog klanca in potem lahko samo upam, da tam pridem čim dlje. Je pa tako. Dirka je dolga. Na koncu se bo nabralo kar nekaj višincev. Vemo, da ko pohodijo prave punce, potem jih ni več veliko zraven. Tudi pri moških smo videli, da v ospredju ostanejo najboljši na svetu in menim, da bo tudi pri na tako.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ