USADA zoper Armstronga vložila obtožnico

USADA zoper Armstronga vložila obtožnico
14.06.2012 AVTOR: D. Z.
Lance Armstrong tudi po karieri profesionalnega kolesarja še vedno nima miru pred preiskovalci. Nanj so se zdaj "spomnili" še pri Ameriški protidopinški agenciji.
Pri t. i. Usadi so se odločili, da bodo sedemkratnega zmagovalca dirke po Franciji obtožili jemanja nedovoljenih poživil. Časopis Washington Post piše, da so Armstrongu že prepovedali nastopanje tudi na triatlonih, na katerih je v zadnjem času nadvse uspešno tekmoval. Pri ameriškem časopisu so še zapisali, da naj bi Usada Armstrongu poslala 15-strani dolgo kopijo pisma, v katerem naj bi med drugim zapisali, da naj bi rezultati vzorcev krvi iz let 2009 in 2010 pokazali, da je Armstrong jemal eritropoietin in zlorabljal krvno transfuzijo.

Sicer pa naj bi se pri Usadi odločili, da obtožijo kar pet oseb, ki naj bi, tako piše v obtožnici sodelovali pri veliki dopinški prevari v letih 1998 in 2011. Med obtoženimi naj bi bili trije zdravniki in celo Johan Bruyneel. Eden izmed zdravnikov pa zloglasni Michele Ferrari. Pri preiskavi naj bi sodelovalo kar deset kolesarjev, Usada pa Armstronga obtožuje, da si je do zmag pomagal z nedovoljenimi sredstvi, kot so eritropoietin, testosteron, transfuzije, kortikosteroidi in snovi za prekrivanje nedovoljenih poživil.

Obenem naj bi te produkte ponujal tudi drugim kolesarjem. Sicer pa je proti Armstrongu preiskavo kar dve leti vodil tudi preiskovalec Jeff Novitzky. Po številnih zaslišanjih, priznanjih, pričevanjih ... so to preiskavo februarja ustavili. Armstrong se je na obtožbe odzval kar prek spleta. Med drugim je izpostavil dejstvo, da se agencija, ki živi od davkoplačevalskega denarja, ukvarja s stvarmi, ki so stare tudi več kot 16 let.

"Zato, da bi mi zdaj preprečili nastopati na triatlonih in da bi mi odvzeli sedem zmag na Touru, ki sem si jih tudi zaslužil," je med drugim zapisal Armstrong in dodal: "Nedovoljenih poživil nisem nikoli jemal. Za razliko od tistih, ki me obtožujejo, sem 25 let nastopal kot vzdržljivostni športnik, ki je prestal več kot petsto dopinških kontrol. Usada to dejstvo zanemarja in obtoži raje mene kot tiste, ki so jemanje nedovoljenih poživil priznali. To pove vse o Usadi, kjer nimajo posluha za pravičnost, bolj se jim gre za maščevanje kot za vprašanje, ali sem kriv ali nedolžen."

foto: sirotti
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ