Užival je, ko je bilo drugim najtežje

Užival je, ko je bilo drugim najtežje
04.01.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Simon Špilak je ob koncu lanskega leta tudi uradno sklenil zelo bogato kariero, v kateri ni zmagoval pogosto, a je na najvišjo stopničko vedno stopil takrat, ko je bilo to najbolj pomembno.

Simon Špilak je v Švici doživel najboljše trenutke svoje kariere.

V kolesarski pokoj odhaja z 12 zmagami, vrhunec Špilakove kariere sta bili dve skupni zmagi na dirki po Švici, četrti najbolj prestižni dirki na svetu.

Do bliskovitega vzpona Primoža Rogliča je bil Simon Špilak najuspešnejši slovenski kolesar, stalnica v svetovni seriji in hkrati velika uganka tako za slovenske kot za tuje medije. Prekmurec, ki se je v mladinskih vrstah kalil v klubu iz Tropovcev, člansko pot pa nato začel pri novomeški Krki leta 2005, se je skozi celotno kariero izogibal medijev, intervjujev ni dajal, nekaj podrobnosti o kolesarju vedno žalostnega pogleda pa je o Špilaku krožilo le zaradi zgodb, ki so jih pripovedovali njegovi slovenski tekmeci in ekipni kolegi.

Ni se odločil za Bahrain Merido

Raje kot v mikrofone je Špilak govoril na cesti in tam je znal govoriti zelo naglas. Med kolesarsko smetano je šel leta 2008, ko je oblekel dres Lampreja in ga nosil do sezone 2012, nato je presedlal k ruski Katjuši in ji ostal zvest vse do konca letošnje sezone, ko je po dirki v Guangxiju potrdil govorice, da zaključuje kariero. Na mizi je imel tudi ponudbo Bahrain Meride, da vsaj še za nekaj sezon podaljša tekmovalno pot, a je imel Špilak pri 33 letih očitno kolesarstva dovolj.

Prvo profesionalno zmago je dosegel v 3. etapi dirke po Sloveniji leta 2009, naslednje leto pa je sledil njegov preboj med najboljše kolesarje za enotedenske dirke na svetu, Špilak se je še posebej specializiral za dirke v dežju in mrazu. Kot naročena je zato prišla dirka po Romandiji z letnico 2010, kjer se mu je priklonila vsa konkurenca.

V letih zatem je Špilak nizal velike zmage, dobil je klasiko Miguela Induraina in enodnevno dirko v Frankfurtu, v žep je pospravil še etapo na kriteriju Dauphine, najbolj znamenita pa je bila njegova zmaga na dirki po Švici leta 2015, ki v očeh kolesarskih strokovnjakov velja za najbolj pomembno enotedensko dirko v koledarju. Špilak je skupno zmago v Švici ponovil še v sezoni 2017, nato pa se je njegova rezultatska krivulja počasi, a zanesljivo zasukala navzdol.

12 zmag, a lahko bi jih bilo še več …

V naslednjih dveh sezonah je Špilaku začelo zmanjkovati tekmovalnega motiva in odločitev o koncu kariere ni bila nepričakovana, pa čeprav pri 33 letih še zdaleč ne sodi med kolesarske veterane. Prekmurec se je od karavane poslovil kot eden največjih specialistov za vožnjo v razmerah, ki so se jih drugi najbolj bali, kot posebnež, a nikakor ne v slabem pomenu besede. V očeh slovenske javnosti bo ostal kot eden tistih, ki so orali ledino za trenutni zlati slovenski rod, ob koncu 11 let dolge profesionalne poti pa kljub 12 velikim zmagam ostaja občutek, da Špilak vendarle ni dosegel čisto vsega, kar bi s svojim razkošnim talentom lahko.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ