V Argentini zvezdniki poraženi, v Avstraliji "padel" mogočni Sky (foto in video)

V Argentini zvezdniki poraženi, v Avstraliji "padel" mogočni Sky (foto in video)
26.01.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po San Luisu je etapo dobil domačin Guevara, vodstvo pa je prevzel Dani Diaz. V Avstraliji pa je bil Gerrans najboljši, zdaj pa vodi mladi Slagter.
SANTOS TOUR DOWN UNDER
Na dirki Santos Tour Down Under je bila na sporedu peta, kraljevska etapa s ciljnim vzponom na Old Willunga Hill. Etapa je bila dolga dobrih 150 kilometrov, začela pa se je v Mcaren Valeju. Ubežniki so bili še pred začetkom zaključnega vzpona ujeti in tako se je lahko začel boj za etapno zmago, pa tudi za vodstvo v skupnem seštevku. Moštvo Sky, ki je branilo majico vodilnega je imelo vse pod nadzorom, a Geraint Thomas najboljšim na zaključnem vzponu ni mogel slediti.

Za zmago sta se tako udarila domačin in lanski zmagovalec Simon Gerrans in mladi Tom Jelte Slagter. Slednji je bil v igri za skupno zmago, Gerrans pa je vedel, da je te možnosti izgubil že v drugi etapi, ko je zaradi padca ostal v ozadju. »Zdaj se je domačim navijačem odkupil z zmago. »Nikoli nisem obupal. Vse do ciljne črte. Še posebej, ko me je prehitel mladi kolesar moštva Blanco. Takrat sem mu moral takoj slediti in ga poskušati prehiteti v samem zaključku, « je dejal Gerrans.

Avstralec je lani prav na tem vzponu zasedel drugo mesto, saj ga je premagal Alejandro Valverde. A še bolj vesel je zdaj lahko Slagter. Na tej dirki je že dobil etapo, tokrat pa je prevzel še vodstvo v skupnem seštevku. »Šesto metrov do cilja sem videl Gerransa in Morena. Lahko bi se osredotočil na tretje mesto, saj sem imel prednost pred Thomasom, vendar nisem bil prepričan v to igro sekund. Želel sem si dobiti etapi in prevzeti vodstvo. To je neverjeten občutek, « je priznal presrečni, šele 23-letni Slagter, sicer član nizozemske ekipe Blanco.

»Dirke na najvišjem nivoju še nisem dobil. Tokrat pa že imam etapno zmago, zdaj sem bil drugi, imam pa tudi dovolj prednosti, da verjamem v končno zmago. To je po zaslugi odlične ekipe in ponosen sem, da smo se tako dobro predstavili svetu. Zdi se kot pravi začetek moje kariere, čeprav je sezona še dolga, « je še dodal Slagter. Javier Moreno je v etapi zasedel tretje mesto. Izgubil je deset sekund. V skupnem seštevku pa je zdaj drugi in ima 13 sekund zaostanka za Slagterjem. Ben Hermans je s 25 sekundami zaostanka tretji. Geraint Thomas pa je padel na peto mesto.

DIRKA PO SAN LUISU

Peta etapa na dirki po San Luisu je bila tudi najtežja na tej etapni preizkušnji. Etapa od Koslaya do Caroline je bila dolga 170 kilometrov, zaključila pa se je z vzponom. Po skoraj štirih urah in 20 minutah dirkanja je bil najboljši član domače ekipe San Luis Somos Todos Emanuel Guevara. Slednji je bil večji del etape v pobegu skupaj s Čehom Haceckyjem.

Guevara, znan po vzdevku "Nori", se je sotrpina v begu rešil ob vznožju zaključnega vzpona, ki sta ga ubežnika začela z desetimi minutami prednosti pred zasledovalci. Gre za zgodovinsko prvo etapno zmago domačega kolesarja na domači preizkušnji. A tokrat so dosegli dvojno. Drugo mesto je s 15 sekundami zaostanka namreč zasedel njegov klubski kolega Ricardo Diaz.

Več kot minuto za njim pa je ciljno črto prečkal tretjeuvrščeni kolesar Miguel Rubiano. Alberto Contador, Tejay Van Garderen in zmagovalec tretje etape Alex Diniz so zasedli mesta od šestega do osmega. Zaostali pa so za minuto in 21 sekund. Jurgen Van den Broeck je zasedel 11. mesto. Precej bolj je trpel Vincenzo Nibali, ki je izgubil slabi dve minuti.

Vodilni pred začetkom etape Michal Kwiatkowski je zaostal za več kot tri minute in pol. Vodstvo je zdaj prevzel prav domačin Daniel Ricardo Diaz, ki ima 17 sekund prednosti pred precej bolj poznanim kolesarjem Van Gardernom. Tretji je Alex Diniz, ki zaostaja za 39 sekund. Na četrto mesto se je zdaj prebil Alberto Contador. A Španec zaostaja že za več kot minuto. Sledijo mu Van den Broeck, Rubiano, Nibali, Santabroggio ...

Dirka po San Luisu, skupni vrstni red
1. Daniel Ricardo Diaz (Arg) San Luis Somos Todos 16:49:52
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team 0:17
3. Alex Diniz (Bra) Funvic Brasilinvest 0:39
4. Alberto Contador (Špa) Team Saxo-Tinkoff 1:04
5. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 1:07
6. Miguel Angel Rubiano (Kol) Androni Giocattoli 1:47
7. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 2:14
8. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:17
9. Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 2:19     
10. Javier Acevedo (Kol) Jamis-Hagens Berman 2:20

Santos Tour Down Under, skupni vrstni red

1. Tom Jelte Slagter (Niz) Blanco 16:35:33

2. Javier Moreno Bazan (Špa) Movistar 0:13

3. Ben Hermans (Bel) Radioshack Leopard 0:25

4. Ion Izagirre (Špa) Euskaltel Euskadi 0:28
5. Geraint Thomas (VB) Sky Procycling 0:29

6. Tiago Machado (Por) Radioshack Leopard isti čas

7. Gorka Izagirre (Špa) Euskaltel Euskadi 0:32

8. Daniele Pietropolli (Ita) Lampre-Merida

9. Wilco Kelderman (Niz) Blanco vsi isti čas

10. Jussi Veikkanen (Fin) FDJ 0:37


Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ