V Baskiji padci (na tleh tudi Roglič), zahtevna trasa in Alaphilippe

V Baskiji padci (na tleh tudi Roglič), zahtevna trasa in Alaphilippe
05.08.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V Baskiji, na dirki Clasica San Sebastian je zmago slavil Julian Alaphilippe. Na tleh tudi Primož Roglič, hujši poškodbi Lande in Urana.

Za kolesarji je ena izmed najtežjih enodnevnih klasik. Govorimo o skoraj 230 kilometrov dolgi dirki Clasica San Sebastian s številnimi vzponi. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Primož Roglič, Luka Pibernik in Jan Polanc. Glede na formo smo največ brez dvoma pričakovali od Primoža Rogliča. Na startu pa so bili številni zvezdniki, predvsem kolesarji, ki so po uspešnem nastopanju na dirki po Franciji želeli dobro formo izkoristiti še na tej preizkušnji.

Rezultati dokazujejo, da so mesta v ospredju zasedli prav kolesarji, ki so že v Franciji blesteli. A najprej o pobegu dneva. Kmalu po startu se je v ospredju izoblikovala skupina šestih kolesarjev. Sestavljali so jo Pablo Torres (Burgos-BH), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Loic Chetout (Cofidis) ter trije kolesarji moštva Euskadi-Murias Aritz Bargues, Cyril Barthe in Sergio Rodriguez. Prav vsi so bili člani prokontinentalnih ekip.

Privozili so si sedem minut prednosti, a večje nevarnosti niso predstavljali. Ko je pobudo pri lovljenju prevzel Sky, se je razlika hitro zmanjšala. Pobega je bilo konec 40 kilometrov pred ciljem in takoj so se začeli novi napadi. Pobudniki so bili predvsem kolesarji Movistarja. Potem pa je 18 kilometrov pred ciljem prišlo do množičnega padca v glavnini. Na tleh se je znašel tudi Primož Roglič, ki je kasneje odstopil.

Pa Gorka Izagirre, Hujše poškodbe sta staknila Mikel Landa in Egan Bernal, ki so ju prepeljali v bolnišnico. Pred vodilnimi pa sta bil še vzpon na Alto de Murgil. Dolg je bil 2,8 km, povprečni naklon pa je znašal 7,6 %. Prvi je napadel Tolhoek, sledil pa mu je Molard. Ko sta si privozila občutnejšo prednost, so iz ozadja napadali še Alaphilippe, Mollema, Van Avermaet in Izagirre. Tik pred vrhom vzpona sta si občutnejšo prednost privozila Alaphilippe in Mollema, ki nista več popuščala niti na spustu.

V ozadju se je izoblikovala sicer močna skupina zasledovalcev, a zaostajali so že za dobrih 20 sekund. V skupino pa prihajalo vse več kolesarjev. Za zmago sta tako obračunala Mollema in Alaphilippe. Francoz pa je v takih zaključkih prepričljiv in se je lahko po uspešnem Touru – dobil je dve etapi in osvojil pikčasto majico – veselil nove prestižne zmage. Za njima se je za tretje mesto udarila osmerica kolesarjev. Anthony Roux je bil tretji, sledili so Van Avermaet, Simon, Uran, Gesink, Kruijswijk in Tolhoek. Jan Polanc je bil z dobrima dvema minutama zaostanka 34., Roglič in Pibernik sta odstopila.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ