V Baskiji Simon Špilak ob najboljših, zmaga Simonu Gerransu! V Avstriji odličen Jure Golčer!

V Baskiji Simon Špilak ob najboljših, zmaga Simonu Gerransu! V Avstriji odličen Jure Golčer!
01.04.2013 AVTOR: D. Z.
Prvo etapo na dirki po Baskiji je dobil Simon Gerrans, Simon Špilak je zasedel 14. mesto. V Avstriji je drugo mesto zasedel Jure Golčer.

Dirka po Baskiji, skupni vrstni red
1. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge 4:06:33
2. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quick Step
3. Angel Vicioso Arcos (Špa) Katjuša
4. Francesco Gavazzi (Ita) Astana Pro Team
5. Jacob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
6. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling
7. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo-Tinkoff
8. Richie Porte (Avs) Sky Procycling
9. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team
10. Pieter Weening (Niz) Orica-GreenEdge
11. Tejay Van Garderen (ZDA) BMC Racing Team
12. Yoann Bagot (Fra) Cofidis Solutions Credits
13. José Herrada Lopez (Špa) Movistar Team
14. Simon Špilak (Slo) Katjuša
15. Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team vsi isti čas
50. Janez Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 0:19

Dirka po Baskiji se je začela z razgibano 157 kilometrov dolga etapa s startom in ciljem v Eigobarju. Etapo sta zaznamovala ubežnika Txurruka in Didier. Privozila sta si več kot pet minut prednosti pred glavnino. V zaključku je bil Txurruka precej močnejši od Didierja in se ga je tudi otresel, vendar večjih možnosti za zmago vseeno ni imel. Glavnina, v kateri so večji del etape tempo narekovali predvsem kolesarji moštva Saxo Tinkoff Bank, ga je ujela okrog 20 kilometrov pred ciljem.

Potem pa so morali kolesarji premagati še zadnji vzpon, na katerega ni prišlo do večje selekcije. Vse do vrha. Tik pred začetkom spusta je namreč prišlo do padca v ospredju skupine. Prav zaradi tega se je skupina prepolovila. V ospredju se je znašla skupina okrog 15 kolesarjev, ki na zasledovalce ni več čakala. V tej skupini je bil tudi Simon Špilak. Po hitrem spustu je sledil zahteven ciljni sprint.

Ta je pripadel Avstralcu Simonu Gerransu, sicer članu moštva Orica GreenEdge. Premagal je Petra Velitsa in Anglea Viciosa. Simon Špilak je ciljno črto prečkal v času zmagovalca, zasedel pa je 14. mesto. Drugi slovenski predstavnik Jani Brajkovič je na cilj prišel v skupini, ki je zaostala za 19. sekund. Etapo je končal na 50. mestu. Gerrans je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku.


Golčer drugi v Avstriji
V Avstriji pa so nastopali tudi nekateri slovenski kolesarji. Začela se je namreč serija dirk za Tchibo pokal in na startu dobrih 150 kilometrov dolge driek v Leondingu je bilo 156 kolesarjev. Večji del dirke so bili v ospredju trije ubežniki Schoffmann, Sokol in Totschnig. A ti so bili še pred koncem ujeti, največ moči pa je imel Riccardo Zoidl, ki se je po treh urah in 43 minutah dirkanja veselil zaslužene zmage. Drugo mesto je pripadlo slovenskemu kolesarju v dresu avstrijskega Tirola Juretu Golčerju. S petim mestom se je izkazal tudi njegov klubski kolega Jan Tratnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ