V boj za zeleno: Pogačar favorit, kaj lahko naredijo konkurenti?

V boj za zeleno: Pogačar favorit, kaj lahko naredijo konkurenti?
09.06.2021 AVTOR: DZ, foto: Sportida / Vid Ponikvar

27. dirka po Sloveniji se bo začela jutri. Potekala bo od 9. do 13. junija. Na startu 139 kolesarjev, prvič v zgodovini tudi aktualni zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar.

Vse je pripravljeno za začetek 27. dirke Po Sloveniji, ki se bo začela jutri na Ptuju, končala pa v nedeljo v Novem mestu. Na startni listi je 139 kolesarjev iz 20 ekip – 4 izmed njih sodijo v najvišjo kategorijo World Tour.

Tadej Pogačar
Pred nami je pet razgibanih in nepredvidljivih etap, ekipe iz celega sveta pa pripravljajo še zadnje malenkosti za jutrišnji začetek dirke. Prvo ime v karavani je zagotovo Tadej Pogačar. Aktualni zmagovalec Dirke po Franciji in eden izmed najboljših kolesarjev na svetu. Tadej svojih ambicij na slovenski pentlji ne skriva:

"
Za našo ekipo in zame je to pripravljalna Dirka za Francijo, forma je po videnem na treningu v redu. Na dirki Po Sloveniji sem bil vedno blizu odra za zmagovalce, zdaj pa si zagotovo želim zmagati. Bomo videli, kakšne bodo noge." Odločitev za nastop v Sloveniji je padla že pred časom, kot je Tadej sam pojasnil:

"Po zadnji dirki sem imel čas za počitek in medijske obveznosti, nato pa smo si ogledali trase Toura in šli na višinske priprave. Kriterij Dauphine je bil v prvem planu, a dirka Po Sloveniji je bila stalno zraven kot dobra možnost. Približno dva meseca nazaj smo se odločili za Slovenijo, saj je bilo tako več časa za zgoraj našteto, prav tako pa mi je tudi v užitek dirkati tukaj."

Matej Mohorič
Enako kot Tadej, se tudi Matej Mohorič veseli domače preizkušnje. "Kot Slovenec sem izredno ponosen, da lahko dirkam pred domačimi navijači. V ekipi imamo tudi nekaj osebja in sponzorjev iz Slovenije, zato smo maksimalno motivirani in osredotočeni na rezultat," je med drugim na novinarski konferenci dejal Mohorič.

Mohorič se vrača po hudem padcu na dirki po Italiji. Če bi ostalo pri prvotnih načrtih, ga na slovenski preizkušnji po vsej verjetnosti ne bi bilo: "Na srečo mi padec na Giru ni pustil posledic, spremenili pa smo prvotni načrt, po katerem bi šli iz Italije direktno v Francijo. Po padcu smo imeli več časa in odločili smo se, da bomo zadnje priprave opravili na dirki Po Sloveniji."

Matej Mohorič je sicer priznal, da je Pogačar glavni favorit za končno zmago, a vendar je izpostavil, da se v teh petih dneh lahko marsikaj zgodi. "Tadej je aktualni zmagovalec Dirke po Franciji, ampak zdaj nismo v Franciji. Seveda je prvi favorit in mislim, da si zelo želi zmagati, ampak enako velja tudi za 150 drugih kolesarjev. Zagotovo se bomo potrudili, da mu pot do zmage otežimo. Dirka je odprta."

Diego Ulissi
Branilec zmage iz leta 2019 Diego Ulissi ima za seboj težko zimo, zdaj pa znova išče pravo tekmovalno formo. "Vedno sem vesel, ko pridem v Slovenijo, z njo me povezuje veliko lepih spominov," je med drugim priznal Ulissi. To dirko je dobil že dvakrat, a letošnja sezona je zanj težka:

"Zima ni bila najboljša, zato sem najprej vesel, da sploh lahko dirkam, upam pa na močne noge. Na dirko smo prišli z močno ekipo, skupaj smo tukaj slavili že trikrat. Tadej je v vlogi liderja na dirki in sam sem tu, da mu nudim pomoč. Bomo pa videli, kako se bo dirka odvijala in morda bomo taktiko tudi prilagajali."

Etape na dirki po Sloveniji
1. etapa: Ptuj-Rogaška Slatina
2. etapa: Žalec-Celje
3. etapa: Brežice-Krško
4. etapa: Ajdovščina-Nova Gorica
5. etapa: Ljubljana-Novo mesto

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ