V domovanju olimpijskih iger van Aert spet na zmagovitih poteh

V domovanju olimpijskih iger van Aert spet na zmagovitih poteh
09.07.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Eurosport

Dirka po Franciji je zavila v Švico in se končala v Lozani, na vrhu pet kilometrov dolgega, a ne preveč zahtevnega vzpona. Teren je bil kot naročen za Wouta van Aerta, ki je v šprintu zlahka ugnal Matthewsa in Pogačarja.

Po petkovem spektaklu je bila sobotna etapa nekoliko bolj mirna, se pa je v Švici ob cestah zbralo ogromno gledalcev, ki so pozdravili dirko po Franciji. Za ekipo UAE Emirates pa se ni začela najbolje, saj je bil zjutraj na testu za koronavirus pozitiven Vegard Stake Laengen, ki je tako že končal z letošnjo dirko. Precej razloga za preplah, torej, ne le zaradi tega, ker je moral Laengen domov, temveč tudi zato, da se ne bi okužba znotraj ekipnega tabora razširila in bi moral s Toura še kdo. 

Pričakovali smo, da bi danes lahko bil dan za ubežnike, a se je na koncu odpeljala le trojka Fred Wright, Mattia Cattaneo in Frederik Frison, ki prav veliko možnosti ni imela. Etapa je nato potekala v skladu s pričakovanji, v lovu za ubežniki je UAE-ju pomagal tudi Jumbo Visma in Freda Wrighta so kot zadnjega ujeli ob vstopu na zadnji, 5 kilometrov dolg vzpon. 

Idealen teren za šprinterje, ki premagajo tudi kakšen klanec

V prvih dveh kilometrih se je naklon gibal okrog šestih odstotkov, nato je sledilo nekaj ravnine in najtežji srednji kilometer, kjer je bil naklon tudi več kot 10-odstotni, v zadnjem kilometru pa se je cesta zlagoma vzpenjala. Idealen teren torej za šprinterje, ki so dobri tudi na vzponih. 

Kljub vetru v prsa je šprint prvi odprl Michael Matthews dobrih 200 metrov pred ciljem, želel si je presenetiti Tadeja Pogačarja in Wouta van Aerta, ki sta bila v tistem trenutku še nekoliko zaprta ob ograjo. A si Matthews ni privozil dovolj prednosti, nosilec zelene majice van Aert je švignil mimo njega in prepričljivo slavil zmago, svojo drugo na letošnjem Touru. 

Jutri štirje kategorizirani vzponi, dva prve kategorije

Pogačar je končal na 3. mestu in še enkrat potrdil, kako raznovrsten kolesar je, varno v prvi skupini pa je končal tudi Primož Roglič, ki bi se, če bi bil povsem zdrav, verjetno vmešal v takšen šprint.

Jutri je pred kolesarji na dirki po Franciji s štirimi kategoriziranimi vzponi, od tega dvema prve kategorije, na ciljnem vzponu pa bi lahko prišlo tudi do razlik med najboljšimi.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ