V Dubaju odločal vzpon, v Avstraliji veter

V Dubaju odločal vzpon, v Avstraliji veter
05.02.2016 AVTOR: D. Z.
V Dubaju je najtežjo etapo dobil Lobato, vodi Nizzolo. V Avstraliji najboljši Ewan, v skupnem seštevku vodi Kennaugh.
Dirka po Dubaju
Na tretji dirki po Dubaju - dirka spada med dirke ekstra kategorije - je za kolesarji tretja etapa. Ta je bila tudi najtežja. Iz Dubaja so se kolesarji tokrat podali proti cilju v Hatta Damu. Etapa je bila dolga 172 kilometrov. To je bila tudi edina izmed štirih etap, ki ni pisana na kožo sprinterjem. V zaključku so bili na sporedu trije vzponi, tudi ciljni. Zaključni vzpon je bil sicer kratek, a zelo strm, tako da je prišlo do določenih razlik med kolesarji. Philippe Gilbert je že pred dirko dejal, da želi dobiti to etapo, tako da ni čudno, da so v zadnjem kilometru ritem narekovali člani BMC.

A Belgijec je v sprintu kaj hitro popustil. To je znal izkoristiti Juan Jose Lobato. Kolesar Movistarja je po desni strani napadel in se veselil zaslužene zmage. Dve sekundi pred Giacomom Nizzolom. Tretj je bil Silvan Dillier, ki je zaostal za štiri sekunde. Z istim zaostankom so na cilj prišli še Cancellara, Gilbert in Kittel. Prav Kittel, sicer čisti sprinter, je mnoge presenetil. Morda bo dirko lahko celo dobil. Zdaj namreč vodi Nizzolo, a kolesar Treka ima vsega dve sekundi prednosti pred Juanom Josejem Lobatom in šest pred Marcelom Kittlom. Edini slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc je trenutno na 22. mestu.

Veter v Avstraliji

Na dirki prve kategorije Herald Sun Tour v Avstraliji je za kolesarji druga etapa. Yarra Glen je gostil start, cilj pa je bil v kraju Moe. Etapa je bila dolga 144 km. Etapa je bila v prvem delu sicer ravninska, potem pa so morali kolesarji premagati dva vzpona tretje kategorije in enega druge. Sledil je še spust proti cilju in 15 km dolg zaključni krog. Že takoj po startu je prišlo do številnih napadov.

Po 14 kilometrih dirkanja še vedno ni prišlo do pravega pobega, potem pa je razliko uspela narediti skupinica ubežnikov, ki so jo sestavljali Travis Meyer (Drapac), Nick Miller (Kenyan Riders) in Ben Hill (Attaque Team). A glavnina jih prav daleč ni pustila. Potem so nadzor prevzeli člani Skya, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku, ki ga drži Peter Kennaugh. V ospredju je vseeno prišlo do spremembe. Potem, ko je bila ubežna skupina ujeta, je pobeg uspel Harperju, ki si je privozil pet minut naskoka. Takoj po zadnjem kategoriziranem vzponu so ujeli tudi še edinega ubežnika Harperja.

Sledili so novi napadi, a kolesarji Skya so imeli vse pod nadzorom. Sledil je odsek z močnim vetrom in člani Orice GreenEdga so napadli. Kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina šestih najmočnejših kolesarjev. To skupino so sestavljali Kennaugh, Froome, Putt, Bobridge, Haig in Ewan. Sledil je sprint za zmago. Prepričljivo najmočnejši je bil najmlajši - torej Caleb Ewan. Kennaugh ostaja v vodstvu v skupnem seštevku. njegov klubski kolega pri Skyu Christopher Froome je drugi. Zaostaja za 13 sekund. Tretji je Jack Bobridge.

V Španiji presenetljiv zmagovalec sprinta

Tretja etapa je za kolesarji na 67. dirki Volta a la Comunitat Valenciana v Španiji. Etapa je bila dolga 173,5 km, potekala pa je med mestoma Sagunto in Alzira. Na dirki nastopa tudi Borut Božič, seveda kot del vlaga sprinterja Nacerja Bouhannija v Cofidisu. Vodstvo v skupnem seštevku pa je v etapi branil Wout Poels. V zaključku je napadel Bob Jungels, ki pa je zaradi napake organizatorjev zapeljal s trase in tako hitro izgubil manjšo prednost pred vse hitrejšo glavnino.

Prav člani prej omenjenega Cofidisa so imeli vse pod nadzorom in zdelo se je, da bo imel Nacer Bouhanni lahko pot do zmage. A na njegovem kolesu se je vozil mladi, komaj 22-letni Nizozemec Dylan Groenewegen. V sprintu pa je Francoza iz zavetrja uspel prehiteti. Moštvu LottoNL Jumbo pa je tako prinesel prvo zmago v tej sezoni. Lani so morali na prvo zmago čakati vse do maja. V skupnem seštevku brez sprememb. Član Skya Poels ima 15 sekund prednosti pred Sanchezom in 22 pred Roso. Oba sta člana Astane.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ