V Dubaju si želijo ustvarjati nove Contadorje, Nibalije ...

V Dubaju si želijo ustvarjati nove Contadorje, Nibalije ...
05.01.2013 AVTOR: D. Z.
V Dubaju so gostili nekatere vrhunske kolesarje. Tudi Alberta Contadorja, Vincenza Nibalia, Tonyja Martina in Ryderja Hesjedala. Leta 2014 želijo organizirati dirko.
V Dubaju so v teh dneh gostili nekatere vrhunske kolesarje, ki so se pomerili v dirki na en kilometer. Tony Martin je na kilometer dolgi preizkušnji tekmoval proti konju, a je boj izgubil, medtem ko je boj kolesarjev v vožnji na en kilometer dobil Alberto Contador. »Sicer je samo en kilometer, vendar je bilo težko in hitro. Še posebej v prvem tednu januarja. Zmagati je lepo, vendar menim, da je bolj pomembno, da je kolesarstvo oživelo tudi v Dubaju, « je dejal Contador.

A ni šlo zgolj za dirko. Dubaj očitno želi po stopinjah sosedov. To sta Oman in Katar, ki v februarju že organizirata krajše etapne dirke. Ob pomoči agencije RCS Sport, ki organizira tudi dirko po Italiji, se očitno pripravljajo na organizacijo lastne dirke. »Zagotavljam vam, da bo dirka po Dubaju zelo močna. Bo nekaj večjega, kot katerakoli dirka na svetu, « je dejal prvi mož za marketing pri ministrstvu za šport Rashid Al Kamali.

»To pomeni, da smo zelo resni. Naš cilj je, da tudi pri nas naredimo šampione, naslednje Alberte Contadorje, Ryderje Hesjedale ali Vincenze Nibalije. To je naš dolgoročni cilj. Če hočemo to doseči, pa moramo ustvariti pravo okolje. Dirke so pomembne. Tudi akademije in pritegnitev otrok v kolesarstvo, « je še dodal prej omenjeni Al Kamali.

»Mislim, da bo lepa dirka. Vanjo lahko vključijo ekipni ali posamični kronometer. Tudi za sprinterje je veliko cest. Za vzpone ne vem. Mogoče bodo v naslednjem letu traso speljali na kakšen kilometer dolg vzpon. Če bo dirka v prvem delu sezone, potem bo to lahko zelo dobra priprava za nadaljevanje, « je še pojasnil Contador.

A Španec očitno ne pozna vzpona na Jebel Hafeet. Ta se nahaja v bližini meje z Omanom, vrh vzpona pa je na 1249 metrih nadmorske višine. Gre za turistično zelo priljubljeno goro, do vrha katere vodi 11,7 kilometra dolg asfaltiran vzpon z 21 ovinki in tremi voznimi pasovi. Gre za v povprečju osem odstoten naklon.

A o trasi lahko zdaj zgolj predvidevamo. Načrte o dirki so razglasili ob uradni otvoritvi posebne kolesarske proge, bolje rečeno 68 kilometrov dolgega kroga, ki je namenjen samo kolesarjem. Ti so tako lahko varni pred prometom. Denarja organizatorjem vsekakor ne bo manjkalo.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ