V Everestingu padajo rekordi

V Everestingu padajo rekordi
29.05.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Emanuel Buchmann je novi rekorder "Everestingu". Govorimo o tem, koliko časa kolesar potrebuje, da premaga 8848 metrov nadmorske višine.

Everesting. Očitno postaja ta izziv vse bolj popularen in očitno se ga lotevajo tudi profesionalni kolesarji. Nekateri na trenažerjih, a tisti pravi izziv je v naravi. Pogoj je, da kolesarji 8848 metrov nadmorske višine premagajo na istem vzponu. Torej, da ga premagajo večkrat. Kako dolg, kako strm, kako zahteven vzpon - to je kolesarjeva izbira.

V zadnjem času rekordi hitro padajo, zdaj pa ga je postavil Emanuel Buchmann. Nemec sicer vozi za moštvo Bora Hansgrohe in se je lani izkazal s četrtim mestom v skupnem seštevku na dirki po Franciji. Očitno tudi v času koronavirusa pridno trenira. Zadal si je nov izziv in podvig mu je uspel. Na 11,6 km dolgem vzponu blizu Otztala. Povzpel se je kar osemkrat in izziv premagal v sedmih urah in 28 minutah.

Pri tem je prevozil 162,19 km. Njegov VAM pa je znašal prek 1500 nadmorskih metrov v eni uri. "To je ena izmed najtežjih stvari, ki sem jih kdajkoli naredil. Nisem si mislil, da bo na koncu tako boleče. Na začetku sem našel dober ritem in potem sem se odločil, da poskusim odpeljati na polno. Potem, ko sem premagal sedem tisoč metrov nadmorske višine sem že čustil bolečino," je dejal 27-letni Nemec:

"Tako težkih treningov nisem vajen, tako da je kar bolelo. Zadnji tisoč metrov je bilo krutih. Ampak, zbralo se je tudi nekaj navijačev, ki so me vzpodbujali, da sem vztrajal do konca. Lep občutek je, da sem podrl rekord. Kot profesionalec ponavadi nimaš čas za tako nore stvari. Ne nek način sem tudi užival. Sicer pa to ni primerljivo z dirkanjem. Vseeno pa menim, da sem pokazal dobro vožnjo in je tudi znak, da sem na dobri poti proti Touru."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ