V Franciji pravi spektakel in napad Kolumbijcev

V Franciji pravi spektakel in napad Kolumbijcev
17.03.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dirka Pariz-Nica se bliža koncu. Za kolesarji je tudi kraljevska sedma etapa od Nica do vrha prelaza Turini. Dolga je bila 181,5 km. Kolesarji so morali premagati tri vzpone druge kategorije, enega tretje in zadnja dva prve kategorije. Skupaj kar šest vzponov, najtežje pa je bilo prihranjeno za konec. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Michal Kwiatkowski, Sky pa je imel na drugem mestu v skupnem seštevku še enega aduta. To je bil Egan Bernal.

Sicer pa smo videli številne napade in po dobrih 40 kilometrih dirkanja se je vendarle v ospredju izoblikovala skupina kar 39 ubežnikov. Med temi so bili tudi Simon Yates, Angel Lopez, Cort, Gilbert, Henao, De Marchi in Martinez. Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil Philippe Gilbert, ki je za Poljakom zaostajal za 2:01. De Gendt in De Marchi sta se borila na gorskih ciljih, a je bil de Gendt uspešnejši pri zbiranju točk.

Gilbert pa je kolesaril v virtualni rumeni majici, saj so ubežniki 30 kilometrov pred ciljem imeli več kot šest minut prednosti. Pred njimi pa sta bila še dva vzpona. Najprej 5,7 km dolg Cote de Pelasque s povprečnim naklonom 6,4 %. Po krajšem spustu pa še prej omenjeni 1606 metrov visok Turini. Vzpon je dolg 15,3 km, povprečni naklon pa je 7,2-odstoten. Na Pelasque je Nieve pospešil in pripravljal teren za Yatesa, medtem ko je v ozadju ritem stopnjeval Movistar.

Ob vstopu v zadnjih deset kilometrov je razlika kljub vsemu še vedno znašala dobrih šest minut in Gilbert je še vedno vztrajal z najboljšimi. Potem pa sta napadla Yates in Lopez, sledila pa sta jima lahko samo še Edet in Martinez. Četverica si je hitro privozila večjo prednost pred ostalimi, medtem ko je Gilbert poskušal nadaljevati v svojem ritmu. Krepko je popustil šele ob vstopu v zadnje tri kilometre, medtem ko je bil v ospredju najbolj aktiven Lopez.

Dva kilometra pred ciljem je popustil tudi Kwiatkowski, tako da je Bernal skrbel zgolj za to, da bi zmanjšal zaostanek za Gilbertom. Pri tem mu je pomagal Nairo Quintana, ki je napadel, samo Bernal pa mu je lahko sledil. Povsem v ospredju je bil v zadnjih metrih najmočnejši Daniel Martinez. 22-letni Kolumbijec v dresu EF Education First se je veselil najprestižnejše zmage v karieri. Drugi je bil Lopez, tretji Edet.

Gilbert je na cilj prišel na desetem mestu in samo 53 sekund pred Quintano in Bernalom. Belgijcu tako ni uspelo prevzeti vodstva. Rumeno majico je namreč oblekel Bernal, ki ima dan pred koncem 45 sekund prednosti pred Gilbertom in 46 pred Quintano. Sledijo Kwiatkowski, Haig, Bardet, Bennett, Zakarin, Molard, Jungels … Slovencev tokrat ni bilo v ospredju. V skupnem seštevku je Simon Špialk 63., Kristijan Koren 68. in Luka Mezgec 103.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ