V Franciji sneg premočan, v Italiji ekipni kronometer

V Franciji sneg premočan, v Italiji ekipni kronometer
09.03.2016 AVTOR: D. Z.
Ekipni kronometer, ki je predstavljal uvod v dirko Tirreno-Adriatico je dobila ekipa BMC. Treh slovenskih ekip ni bilo v ospredju. V Franciji etapo odpovedali.
Tirreno-Adriatico
Najprej v Italijo, kjer so kolesarji začeli dirko Tirreno-Adriatico. Govorimo o 51. dirki World Tour kategorije, ki se je začela z ekipnim kronometrom. Ta je bil dolg 22,7 km in je potekal v kraju Lido di Camaiore. Najboljši čas so na tej preizkušnji postavili kolesarji moštva BMC. Sestavljali so ga Oss, Van Garderen, Phinney, Van Avermaet, Caruso, Drucker, De Marchi in Quinziato. Njihova povprečna hitrost je znašala kar 56,947 km/h. Čas pa 23:55.

Videli pa smo napet dvoboj, saj je ameriška ekipa zgolj za dve sekundi ugnala moštvo Etixx Quick Step, v katerem je bil gonilna sila Tony Martin. Francoski FDJ je bil z devetimi sekundami sekundami zaostanka tretji. Sledili so Tinkoff, Iam Cycling, Astana, Trek Segafredo, Team Sky. Orica GreenEdge, za katero vozi tudi Luka Mezgec je bila deveta. Nabrali so si 25 sekund zaostanka. Luka Mezgec je zaostal za štiri minute in 11 sekund.

Kolesarji Movistarja so bili deseti, enajsti pa že nizozemski LottoNL Jumbo. Primož Roglič je s kolegi izgubil 38 sekund, tako da ostaja v igri z najboljšimi. Kristijan Koren je s Cannondaleom zasedel zadnje, 23. mesto. Razlog se skriva v tem, da je ekipa grdo padla. Tudi Koren se temu padcu ni mogel izogniti, kapetan Rigoberto Uran pa je kronometer končal celo z navadnim kolesom. Ekipa je izgubila kar dve minuti in tri sekunde. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Daniel Oss.

Pariz-Nica

Tretja etapa na dirki Pariz-Nica bi morala kolesarji pripeljati od Cusseta do Mont Brouillyja. Dolga bi morala biti 165,5 k. Kolesarji bi morali premagati pet vzponov tretje kategorije in zaključni vzpon druge kategorije. A tokrat so bile vremenske razmere vendarle prehude. Sneženje in posledično spolzke ceste. Utemeljen razlog za prekinitev etape. A do tega ni prišlo pred startom, ampak šele 70 kilometrov pred ciljem. Organizatorji so sprva nameravali etapno spet nadaljevati 40 km pred ciljem.

A tega niso izpeljali. "Komisarji in vodstvo smo se odločili, da zaradi vremenskih razmer nevtraliziramo današanjo etapo. Čas se ne bo upošteval, se bodo pa dosežki na prvem letečem cilju in na kategoriziranih vzponih, ki so jih izpeljali," so zapisali v izjavi za javnost. Direktor dirke Christian Prudhomme je dodal: "Ceste so bile ekstremno spolzke, varnosti pa nismo več mogli zagotoviti. Žal nam je. To je Pariz-Nica. Obljubimo, da se bomo na Mont Brouilly vrnili. Škoda, vendar pa bodo kolesarji jutri začeli v Julienasu."

Kolesarji so prevozili sto kilometrov, premagali so dva kategoriziranega vzpona, sneženje pa je postalo močnejše na tretjem vzponu, na Cote des Echarmeauxu. Glavnina naj bi sprva bila nevtralizirana naslednjih 30 kilometrov, vendar pa se sneženje ni ustavilo. Tako so morali komisarji etapo nevtralizirati. Rezultati ostajajo. Michael Matthews je tako obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ