V Franciji zavili v gore, Pogačar prvi adut: Sem pripravljen

V Franciji zavili v gore, Pogačar prvi adut: Sem pripravljen
22.08.2018 AVTOR: DZ, vi: Tour de l'Avenir

Na dirki Tour de l'Avenir so sprinterji "povedali" svoje. Zdaj se začenjajo gorske, odločilne etape. Glavni adut slovenske reprezentance pa Tadej Pogačar, ki pravi: "Upam na najboljše."

Na dirki Tour de l'Avenir so imeli v prvih šestih etapah glavno besedo sprinterji in hitri kolesarji. Izjema je bila ekipna vožnja na čas. Zdaj pa bodo na svoj račun prišli hribolazci. Torej tisti, ki nameravajo to dirko tudi dobiti oziroma se nameravajo boriti za visoka mesta v skupnem seštevku. Naslednje štiri etape so vse gorske in prav vse se končajo s ciljnimi vzponi. Najprej pa nadvse zanimiva sedma preizkušnja. Moutiers bo gostil start, po vsega dobrih 35 kilometrih dirkanja pa bo že cilj v Meribelu. Kolesarji bodo morali v zelo kratki preizkušnji premagati skoraj 1500 metrov nadmorske višine.

Takoj po startu se bodo pričeli vzpenjati na prvega izmed dveh kategoriziranih vzponov. Po 8,8 km bodo že prišli na vrh vzpona prve kategorije Cote de Montaguy. Govorimo o osem kilometrov dolgem vzponu s 7-odstotnim povprečnim naklonom. Po spustu do Brides les Bainsa pa se bodo povzpeli še proti 1444 metrov visokem cilju. Gre za 11,4 km dolg vzpon prve kategorije s povprečnim naklonom 6,9-odstotka. Izmed Slovencev je v skupnem seštevku v najboljšem položaju Tadej Pogačar, ki je bil že od vsega začetka glavni adut za visoka mesta v skupnem seštevku.

"Prve etape smo preživeli. Vedno sem ostal v glavnini in tako sem v stiku z najboljšimi," je Pogačar dejal pred začetkom serije štirih odločilnih etap. Dodal pa je še: "Danes se je utrujenost že nekoliko občutila, vendar sem pripravljen na jutrišnjo prvo gorsko etapo." Pogačar je trenutno 17. Za vodilnim Alanom Rioujem zaostaja za 2:06. Mnogi pričakujejo predvsem napade Kolumbijcev, na čelu s favoriziranim Ivanom Soso, ki pa so si privozili občutnejši zaostanek v ekipni vožnji na čas. "V Alpah pričakujem veliko, vendar se nočem zareči. Upam na najboljše, dal bom vse od sebe," pa obljublja Pogačar. Letos je že dobil prestižno etapno dirko za Pokal narodov.

Poleg tega je domačo dirko po Sloveniji končal na izjemnem četrtem mestu. Blizu najboljših je še Jaka Primožič, ki z zaostankom 2:40 zaseda 53. mesto. Izidor Penko je 92., Žiga Jerman 96., Žiga Horvat 125. in Nik Čemažar 140. "Najbolj pomembno je, da smo brez večjih poškodb in z vsemi šestimi kolesarji prišli v Alpe, zdaj pa bomo videli, kje stojimo. Etape so sicer zahtevne, a vzponi niso zelo strmi. Zato mislim, da bo odločilen zadnji dan, ko bo etapa res težka. Seveda pa se bomo potegovali za etapne zmage, če se bo pokazala priložnost," je za uradno spletno stran KZS dejal selektor slovenske reprezentance mlajših članov Martin Hvastija.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ