V hudi vročini Caleb Ewan do druge zmage

V hudi vročini Caleb Ewan do druge zmage
23.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Na dirki po Franciji je sprintersko etapo dobil Caleb Ewan. Slavil je še drugič na letošnjem Touru. Etapo zaznamovala huda vročina.

Nimes je prvič po letu 2014 – takrat je sprint dobil Alexander Kristoff – gostil start etape na dirki po Franciji. Tokrat se je 16. etapa začela in končala v Nimesu. Dolga je bila 177 kilometrov in po dnevu premora so na svoj račun spet prišli sprinterji. Etapa sicer še zdaleč ni bila ravninska, po 96 kilometrih dirkanja so morali kolesarji celo premagati krajši vzpon četrte kategorije.

Drugi del je bil tudi razgiban, zaključek pa predvsem tehnično zelo zahteven. Po dnevu premora so se kolesarji bolj kot s traso dirke ukvarjali s hudo vročino, saj je do zdaj na letošnjem Touru še ni bilo. V tem tednu pa bo kolesarjem še kako vroče. Že danes jim je bilo. Julian Alaphilippe je že ob avtobusu doživel lepo dobrodošlico, saj so mu navijači zapeli pesem. Potem pa je z ekipo Deceununinck Quick Step branil rumeno majico.

Takoj po startu sta napadla Alexis Gougeard in Stephane Rossetto in kmalu so se jim pridružili še Lukasz Wiśniowski, Paul Ourselin in Lars Bak. V lov za njimi so se podale ekipe UAE, Lotto Soudal in Jumbo Visma, medtem ko so vse skupaj pri Deceuninck Quick Stepu samo opazovali in sledili. Po dobrih 40 kilometrih pa je prišlo do padca. Na tleh se je v desnem ovinku znašel Geraint Thomas, ki je kasneje pojasnil, da mu je ponagajal menjalnik.

Na letošnjem Touru je Thomas padel, pred Tourom pa je zaradi padca odstopil z dirke po Švici. Britanec je hitro zamenjal kolo in tudi brez težav ujel glavnino. Po sto kilometrih so imeli ubežniki vsega minuto in pol prednosti. Sledila je borba za prevlado v ospredju, saj so mnogi opozarjali, da bi lahko prišlo do močnejšega vetra s strani. Prišli pa je do padca dobrih 20 kilometrov pred ciljem.

Zaradi poškodb je moral odstopiti sicer deveti Jakob Fuglsang. Kasneje je pričel pihati nasprotni veter, a ubežniki so še vedno vztrajali. Glavnina jih je ujela šele dobra dva kilometra pred ciljem. Elia Viviani je spet lahko računal na odlične pomočnike. Odlično delo je za Sonnyja Colbrellija opravil Matej Mohorič. A tokrat je iz ozadja spet prišel Caleb Ewan.

To je njegov prvi Tour in tokrat si je priboril že drugo etapno zmago. Drugi je bil Elia Viviani, tretji Dylan Groenewegen. Sledili so Peter Sagan, Niccolo Bonifazio, Michael Matthews, Matteo Trentin … V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Alaphilippe vodi, napredovali so tisti, ki so prej zaostajali za Fuglsangom, ki je odstopil.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ