V Italiji odpovedali kraljevsko etapo ... favoriti praznih rok?

V Italiji odpovedali kraljevsko etapo ... favoriti praznih rok?
13.03.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki Tirreno-Adriatico so praktično vsi favoriti za končno zmago čakali na kraljevsko nedeljsko etapo. Organizatorji pa so jo morali odpovedati. Tudi Primož Roglič ne bo dobil priložnosti za dokazovanje.

Tirreno-Adriatico, skupni vrstni red
1. Zdenek Štybar (Češ) Etixx - Quick-Step    15:56:32

2. Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:09
3. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
4. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing Team
5. Bob Jungels (Luks) Etixx - Quick-Step 0:11
6. Gianluca Brambilla (Ita) Etixx - Quick-Step
7. Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team 0:14
8. Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:18
9. Sébastien Reichenbach (Švi) FDJ
10. Roman Kreuziger (Češ) Tinkoff Team 0:20
11. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:24
12. Michele Scarponi (Ita) Astana Pro Team
13. Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team
14. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 0:26
15. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Movistar Team
16. Michal Kwiatkowski (Pol) Team Sky 0:30
17. Wout Poels (Niz) Team Sky
18. Peter Kennaugh (VB) Team Sky
19. Johan Esteban Chaves Rubio (Kol) Orica-GreenEdge 0:34
20. Adam Yates (VB) Orica-GreenEdge
21. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:38
24. Primož Roglič (Slo) Team LottoNl-Jumbo 0:47

129. Kristijan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 16:56

150. Luka Mezgec (Slo) Orica-GreenEdge 22:13

Protokol vendarle upoštevan
Kmalu po odpeljani peti etapi na dirki Tirreno-Adriatico, ki jo je dobil Steven Cummings so organizatorji sporočili. Kraljevsko nedeljsko šesto etapo so morali zaradi snega odpovedati. Gre za uveljavljanje lani sprejetega protokola, ki organizatojem veleva, kako ravnati v razmerah, ki so lahko nevarne za kolesarje. Pri odločitvi so sodelovali direktor RCS Sport Mauro Vegni, glavni sodnik Jerome Lapparient, predstavnik AIGCP in športni direktor LottoNL Jumbo Jan Boven, predstavnik CPA Cristiano Salvato, predstavnik policije Gianluca Porroni in glavni zdravnik Giovanni Tredici.

»Glede na vremensko napoved smo se odločili, da jutrišnje etape ne izpeljemo. Vreme naj bi se še poslabšalo. Moji ljudje so si že danes ogledali traso in na žalost so pogoji preslabi za dirkanje. Še posebej, če se bodo te še poslabšale. Odločili smo se, da ne bomo ogrožali zdravja kolesarjev, « je dejal direktor dirke Mauro Vegni. Peta etapa bi kolesarje popeljala od Foligna do Monte San Vicina. Dolga bi bila 178 kilometrov. Kolesarji bi morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov. Najtežji bi bil prav zaključni na Monte San Vicino. Govorimo o več kot deset kilometrov dolgem vzponu na 1208 metrov visoko goro.

Odpadli tudi rezervni trasi
Po besedah organizatorja sta zaradi ekstremnih razmer v vodo padla tudi plan B in plan C. »Alternativne trase tudi ni mogoče izpeljati, saj pričakujejo, da bo snežilo vse do sedemsto metrov nadmorske višine. Zato obstaja možnost, da bo snežilo prav na vseh vzponih. Kolesarjev pa nismo želeli ustavljati na sredi etape. Sledili smo Protokolu za ekstremne vremenske razmere, ki so ga pri UCI sprejeli pred enim letom, « je še potrdil Vegni.

»Tudi po planu B bi prečkali Apenine, tako da bi obstajala možnost, da bi kolesarje morali ustaviti zaradi snega. Kako pa lahko ustaviš dirko, če tam ni avtobusov ekip. Nočem se zaplesti v kakšno težko situacijo. Ker ciljnega vzpona vseeno ne bi mogli izpeljati, bi bila etapa povsem drugačna, neprepoznavna, « je še dejal Vegni. Dodal je, da so že na sobotnem ogledu spoznali, da je na zadnjem vzponu 20 do 30 centimetrov snežne odeje. Še hujše sneženje pa napovedujejo za nedeljo.

»Nobenega smisla ne vidim v tem, da bi kolesarji odpeljali 70 kilometrov v mrazu in dežju. Če ne moremo izpeljati etape s podobnimi značilnostmi, kot je bilo sprva načrtovano, potem nima nobenega smisla. Naš plan B bi obdržal nekatere značilnosti. Izpustili bi vse vzpone in obdržali ciljnega. Če pa etape ne moreš niti končati na vrhu zaključnega vzpona, potem ta etapa ni ista. Zato nima smisla, « je še pojasnil Vegni.

Odločal bo kronometer ...
Dirka Tirreno Adriatico se bo tako nadaljevala v ponedeljek. Na sporedu bo šesta etapa do Cepagattija. Ker so zaradi odpovedi kraljevske etape prikrajšani predvem hribolazci in vsi tisti, ki so od začetka dirke upali, da si bodo prav v nedeljo privozili zmago, je jasno, da bodo zdaj na vrhu kolesarji z nekoliko drugačnimi značilnostmi. Naslednja etapa je sicer razgibana, a hribolazci vseeno ne bodo mogli priti tako do izraza. Potem je tu še zaključni 13 km dolg kronometer. Trenutno vodi Zdenek Štybar, ki kraljevske etape zagotovo ne bi končal v ospredju.

Vsekakor nam je lahko žal, da v akciji v nedeljo ne bomo mogli spremljati Primoža Rogliča, ki se očitno odlično počuti in bi vsekakor lahko krepko napredoval po lestvici. Trenutno je 24. Tu lahko izpostavimo Vincenza Nibalija. Dirko je že dvakrat dobil, zdaj pa ima 24 sekund zaostanka za vodilnim. Nič čudnega, da glavni mož Astane Aleksander Vinokurov zahteva, da organizatorji spremenijo ponedeljkovo etapo. »Ker nimajo alternativne trase, prosimo organizatorje, da vsaj v ponedeljek izpeljejo etapo s ciljnim vzponom. To prosimo zato, da bi imeli vsi kolesarji možnost za zmago. Zato naprošam direktorja dirke Maura Vegnija. Tako ne bi vznemirli šampionov, ki so v pripravi na to dirko veliko naredili, « je dejal Aleksander Vinkurov.

Z odločitvijo se vsi strinjajo
Prek twitterja se je oglasil tudi Vincenzo Nibali: »Razočaran sem, da so morali odpovedati etapo. Ciljal sem na oder za zmagovalce. Pa naslednjič. « Ravno tako ni nič čudnega, da se z odločitvijo povsem strinjajo pri ekipah BMC in Etixx Quick Step. Slednji imajo vodilnega v skupnem seštevku, pa tudi petega in šestega. BMC pa ima drugega, tretjega in četrtega. Vsi našteti zaostajajo za devet oziroma 11 sekund za Štybarjem.

»To je pomemben korak za kolesarstvo, saj se je najbrž prvič v zgodovini zgodilo, da so že pred startom sprejeli tako odločitev. Odločitev, ki so jo sprejeli vsi vpleteni. Rad bi izpostavil tudi pogum organizatorjev, ki so se strinjali, da odpovejo tako pomembno etapo in v ospredje postavijo kolesarjev zdravje. Tirreno-Adriatico vsekakor postavlja zgled za prihodnost, « je dejal glavni menedžer moštva Etixx Quick Step Patrick Lefevre. »Mislim, da je to prava odločitev. Vsaj v luči tega, da so razmere res take, kot pravijo, da so na vrhu vzpona. Obenem tudi vremenska napoved ni dobra. Mislim, da so organizatorji pri tej odločitvi pokazali pravi pogum. To je dobro za kolesarje, « je dejal tretji v skupnem seštevku Greg Van Avermaet, ki vozi za BMC.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ