V Italiji sprint in Pogačarjev boj za vsako sekundo

V Italiji sprint in Pogačarjev boj za vsako sekundo
08.03.2022 AVTOR: DZ, foto: La Presse

Na dirki Tirreno-Adriatico smo v drugi etapi videli sprint glavnine. Dobil ga je Tim Merlier. Tadej Pogačar pa je sprintal tudi na vmesnem bonifikacijskem cilju.

Na dirki Tirreno-Adriatico je za kolesarji 2. etapa. Ta ni bila ekstremno zahtevna. Camaiore je gostil start, cilj pa Sovicille v bližini Siene. Prvi del z 219 kilometri najdaljše etape na letošnji dirki je bil ravninski, potem pa je prišel bolj razgiban, tradicionalni toskanski teren.

Kljub vsemu so morali kolesarji premagati zgolj en kategoriziran vzpon. To je bila La Pineta na 161 kilometru. Bili pa so še številni drugi klanci, ki jih organizatorji niso kategorizirali. Etapo je v modri majici najboljšega v skupnem seštevku začel zmagovalec kronometra Filippo Ganna in pričakovali smo, da bo Italijan vodstvo tudi po etapi obdržal. Vsekakor se je sprinterjem ponujala velika priložnost.

Prav zato med večjimi ekipami ni bilo velikega interesa za sodelovanje v pobegu. Peterica ubežnikov se je zbrala v ospredju. Vsi so bili predstavniki italijanskih Prokontinentalnih ekip. To so bili Jhonatan Cañaveral, Davide Gabburo (oba Bardiani-CSF-Faizanè), Umberto Marengo (Drone Hopper-Androni Giocattoli) ter Davide Bais in Francesco Gavazzi (oba Eolo-Kometa). Privozili so si sedem minut naskoka, potem pa so pobudo v glavnini prevzeli kolesarji Ineosa in Lotto Soudala.

Po prej omenjenem vzponu sta v ospredju ostala samo še Gabburo in Bais. Slednji je bil najhitrejši na vrhu vzpona. Potem je prišlo do preobrata in na letečem cilju, ki je po 189 kilometrih dirkanja ponujal odbitne sekunde sta bila v ospredju samo še Bais in Gavazzi. Glavnina je zaostajala za vsega pol minute in takrat se je v sprint za preostalo odbitno sekundo podal tudi Tadej Pogačar.

3,1 km dolg vzpon s 5-odstotnim povprečnim naklonom je bil dovolj zahteven, da je Pogačar - tokrat je nosil majico najboljšega po točkah - prišel do te sekunde odbitka. 20 kilometrov pred ciljem je napadel Marc Soler. Španec je vztrajal v pobegu. Ujel, a vendar je bila glavnina premočna. Predvsem po zaslugi Ganne, pa tudi ekip Alpecin Fenix in Israel Premier Tech.

In tako smo videli sprint velike skupine. Dobil ga je Tim Merlier. Pred dvema letoma je na tej dirki že dobil etapo, pri 29 letih pa je zdaj slavil novo zmago. Premagal je dva mladeniča Olava Kooija in Kadena Grovesa. Četrti je bil Peter Sagan, ki se počasi očitno vrača v pravo formo. Sicer pa se v skupnem seštevku veliko ni spremenilo. Ganna ima 11 sekund prednosti pred Remcom Evenepoelom in zdaj 17 pred Tadejem Pogačarjem. Jan Tratnik je 37.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ