V Kanadi izjemni Uran, Slovencev ni bilo v ospredju

V Kanadi izjemni Uran, Slovencev ni bilo v ospredju
12.09.2015 AVTOR: D. Z.
Rigoberto Uran je dobil dirko za VN Quebeca, ki spada med dirke svetovne serije. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič na 45. mestu.

Poleg dirke po Španiji je bila danes na sporedu še ena preizkušnja, ki spada med dirke svetovne serije. Kolesarji se mudijo tudi v Kanadi, kjer bodo nastopili na dveh enodnevnih dirkah. Prva je že za njimi. Govorimo o dirki za VN Quebeca. Dirka je bila dolga 201 km. Na startu so bili tudi štirje Slovenci, in sicer Simon Špilak, Borut Božič, Jan Polanc in Luka Pibernik. Spet smo dobili dokaz, kako zelo nepredvidljiva je lahko ta dirka. Dovolj zahtevna, da jo dobi hribolazec, pa tudi dovolj lahka, da se za zmago pomerijo hitrejši kolesarji.

Hitro je prišlo do pobega, skupino v ospredju pa so sestavljali Perrig Quemmeneur (Team Europcar), Cesar Benedetti (Bora-Argon 18), Darren Lapthorne in Wouter Wippert (Drapac) ter člana kanadske izbrane vrste Adam de Vos in Ryan Roth. Wippert se je moral zaradi težav s kolesom hitro vdati v usodo in počakati na glavnino. Preostali ubežniki so si privozili več kot osem minut prednosti pred glavnino, v kateri so veliko časa ritem narekovali predvsem člani Treka in BMC. A do cilja je bilo še 150 kilometrov.

Glavnina pa je potem pospešila in 45 km pred ciljem so bili ubežniki že ujeti. Kmalu zatem je ostro napadel Philippe Gilbert. Prišlo je do številnih protinapadov in Belgijcu sta se pridružila še Lars Bak in Vjačeslav Kuznecjov. Kasneje je trojico ujela še ena skupina in tako so v ospredju kolesarili Silvan Dillier, Philippe Gilbert (BMC Racing), Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Warren Barguil (Giant-Alpecin), Fabio Felline (Trek Factory Racing), Rein Taaramae (Astana), Romain Bardet (Ag2r-La Mondiale), Jurgen Roelandts (Lotto Soudal) in Arnaud Demare (FDJ).

Čeprav se je zdelo, da so v tej skupini tisti pravi kolesarji, ki bi se lahko borili za zmago, pa je glavnina ubežnike ujela krog in pol do cilja oziroma 16 km pred ciljem. Sledil je napad Wilca Keldermana in Jakoba Fuglsanga, ki sta se dolgo vozila 20 sekund pred glavnino. A tudi njiju so ujeli in štiri kilometre pred ciljem je skočil Greg Van Avermaet. Na najstrmejšem odseku 2,5 km pred koncem pa je napadel še Matthias Brandle, a tudi on ni bil uspešen. Sledil je napad Juliana Alaphilippa in Roberta Gesinka, ki je to dirko v preteklosti že dobil.

To je bila odlična priprava terena kolesarja Etixx Quick Stepa Alaphilippa. Kolesarji BMC so se podali v lov, kar je izkoristil Rigoberto Uran, ki je v pravem trenutku skočil, nihče pa ga ni uspel več ujeti. »Tu imamo s Kwiatkowskim in Alaphilippom zelo močno ekipo. Oba sta bila zelo aktivna. Taktika je bila, da počakamo na zadnji kilometer in potem gremo na polno. To smo tudi naredili in uspelo nam je, « je dejal Rigoberto Uran. Drugo mesto je zasedel Michael Matthews, tretji pa je bil Alexander Kristoff. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je z zaostankom 50 sekund zasedel 45. Mesto. Simon Špilak je bil 59., Jan Polanc 95., Luka Pibernik pa 115.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ