V kaotičnem sprintu Govekar ob najboljših

V kaotičnem sprintu Govekar ob najboljših
07.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Matevž Govekar je v tretji etapi dirke po Dofineji zasedel peto mesto, a na koncu je prišlo do prerivanja in prav lahko bi bil še više. Spet je zmagal Christophe Laporte.

Na dirki po Dofineji so edino pravo priložnost v tretji etapi želeli izkoristiti sprinterji. Monistrol sur Loire je gostil start, cilj pa po 194 kilometrih Le Coteau. Etapa je bila dolga 191 km. Jumbo Visma je s Christophom Laportom branila rumeno majico, čeprav sta bila z Julianom Alaphilippom izenačena na prvem mestu.

V pobeg se je podal samo Mathieu Burgaudeau, ki pa je kljub prednosti šestih minut tudi odnehal. Mirno dirkanje je zmotil protest po stotih kilometrih dirkanja, tako da je bila etapa začasno ustavljena. Potem pa so se pričele na sprint pripravljati sprinterske ekipe. Na letečem cilju je dvoboj z Alaphilippom za odbitne sekunde dobil Laporte, tako da si je priboril sekundo prednosti v skupnem seštevku. Kasneje je bil Alaphilippe vpleten v padec.

Ritem pa je bil še vedno počasen, saj je glavnina za 20 minut zaostajala za najpočasnejšo časovnico. Sedem kilometrov pred ciljem je Alaphilippe zamenjal kolo, tako da je moral loviti glavnino in jo je ujel štiri kilometre kasneje. Sledila je priprava ekip na sprint. Tudi Matevž Govekar se je s pomočniki vseskozi boril za dober položaj in se je obenem uspešno izognil dvema padcema v zaključnih kilometrih.

Bora Hansgrohe je uspela izpeljati sprinterski vlak, a njihov adut Sam Bennett ni bil dovolj močan. Začel je s sprintom, vendar pa je bil občutno prepočasen in je spremenil smer, saj je zavil na desno. S tem je zaprl hitrejšega Groenewegna, ki je hitro spremenil smer na desno. V tistem trenutku je odrinil Govekarja, ki se je odlično boril z vsemi.

Medtem je s precej večjo hitrostjo mimo vseh prišel Laporte, ki se je veselil že druge zmage v treh dneh. Tokrat v rumeno majici. Po cilju smo čakali na odločitev komisarjev in zaradi nepravilnega sprinta so dosežka odvzeli tako Bennettu kot Groenewegnu. Govekar je tako osvojil peto mesto. Pred njim so bili Laporte, Trentin, Menten in Hofstetter. V skupnem seštevku dan pred pomembnim kronometrom vodi Laporte pred Alaphilippom in Richardom Carapazom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ