V Londonu preizkušajo sistem za zaznavanje kolesarjev

V Londonu preizkušajo sistem za zaznavanje kolesarjev
19.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
V Londonu od začetka julija preizkušajo nov sistem, ki zaznava kolesarje in hkrati skrbi za njihovo varnost na najbolj prometnih križiščih.
V Londonu so v zadnjih letih dosegli ogromen napredek, tako pri varnosti kolesarjev kot pri količini ljudi, ki kolo uporabljajo kot glavno prevozno sredstvo v mestu. Sedaj bodo preizkusili še sistem, ki bo zaznaval, koliko kolesarjev uporablja določeno kolesarsko pot in temu primerno prilagodil interval zelene luči na semaforju.

V praksi bo sistem deloval nekako takole: če bo po določenem odseku kolesarske steze, ki bo pokrita z radarji, vozilo dvajset kolesarjev, bo sistem avtomatično podaljšal zeleno luč na semaforju in s tem kolesarjem omogočil varen prehod čez cesto.

Trenutno testirajo dva načina, prvega z običajnim radarjem in drugega, ki beleži termalno sliko kolesarjev na kolesarskih stezah. London naj bi v prihodnjih letih dobil dve novi avtocesti za kolesarje, če pa bo test sistemov uspešen, bodo bolj varna tudi križišča v centru mesta.

Sistem za zaznavanje kolesarjev je le del sistema za zaznavanje pešcev SCOOT, ki v Londonu uspešno deluje že nekaj časa. Namestili so ga na polovico vseh križišč, s tem pa so se izognili tudi zastojem na cesti. Če namreč sistem zazna, da pešcev ni, bo podaljšal zeleno luč za avtomobile in preprečil nepotrebno gnečo. Zastoji na križiščih, nadzorovanih s SCOOT-om, so se zmanjšali za kar 12 odstotkov.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ