V megli in blatu Cerknega najhitreje Nejc Rutar in Lilla Megyaszai

V megli in blatu Cerknega najhitreje Nejc Rutar in Lilla Megyaszai
20.05.2014 AVTOR: Andrej Dekleva
Druga dirka serije SloEnduro, slovenskega pokala v gorskokolesarski disciplini enduro, je v Cerknem postregla s pestrimi razmerami.

Koledar serije SloEnduro 2014

12./13. april - Enduro 3 camini, Trst (Ita)

17./18. maj - Enduro Cerkno

7./8. junij - Kampc enduro, park Javornik, Črni Vrh nad Idrijo

6. julij - Enduro Tolmin, Soča outdoor festival

18.-20. julij - Black Hole enduro, Mežiška dolina, Black Hole bike fest

29./30. avgust - Enduro Kamnik

27./28. september - Čelešnk enduro, Blagovica

11./12. oktober - Enduro Grožnjan, Hrvaška

 

www.sloenduro.com

 

Gorskokolesarska enduro tekmovanja po zgledu motociklističnih enduro tekmovanj in avtomobilskih relijev združujejo več etap oziroma hitrostnih preizkušenj. Čas za pot od ene do druge preizkušnje je omejen, tekmovalec pa ima ponavadi določen čas štarta v posameznih preizkušnjah. Hitrostne preizkušnje večinoma vodijo navzdol, ravninski odseki in tudi krajši vzponi niso redkost. V dnevu je tako na sporedu več preizkušenj, od treh do petih, preizkušnje pa so lahko enodnevne ali večdnevne. Zmagovalec je tekmovalec z najnižjim seštevkom časov posameznih preizkušenj.

Na enduro tekmovanjih se največ uporabljajo polnovzmetena vsegorska kolesa s hodom od 14 do 16 cm, ponavadi je poleg čelade predpisana tudi druga zaščitna oprema.

SloEnduro poteka pod okriljem Odbora za gorsko in BMX kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije.

Megla, mraz in blato so nekaterim zagrenili dan, drugim pa ga popestrili. Od več kot 80 kolesark in kolesarjev iz šestih držav sta se v težkih razmerah znašla nekdanji državni prvak v spustu Nejc Rutar (Unior Tools Team) in Madžarka Lilla Megyaszai (Cube Csöm ör). Med mladinci je prvo zmago dosegel domačin Jan Štucin (Pedal Racing Team), v veteranskih kategorijah brez presenečenj.

Že po sobotnem prologu s traso nad Cerknim in s ciljem v centru mesta so nekateri lahko ugibali, do kam lahko sežejo na nedeljski preizkušnji. S svojimi vožnjami sta konec tedna dobro začela Nejc Rutar in Lilla Megyaszai ter oba vknjižila nekaj prednosti pred nedeljskim delom tekmovanja, ko je tekmovalce čakala trasa s 1500 višinskimi metri vzponov in petimi etapami na razmočenih tleh. Na vrhu razvrstitve pa tudi v nedeljskih etapah ni prišlo do preobrata, saj sta oba zmagovalca prologa pokazala svojo premoč tudi na trasah pod sedežnico Počivalo ter nad bolnišnico Franja.

V moški absolutni konkurenci se je zmagovalcu najbolj uspel približati Kristjan Medvešček (KK Črn Trn). Na tretjo stopničko je stopil domačin Tadej Razpet (Pedal Racing Team), ki je s tem dosegel svojo najboljšo uvrstitev v seriji SloEnduro, prvo peterico pa sta zaključila Peter Mlinar (KK Črn Trn) na četrtem ter Anže Žabjek (Unior Tools Team) na petem mestu. Ob odsotnosti poškodovanega zmagovalca uvodne tekme Vida Peršaka je tako Rutar tudi novi vodilni v razvrstitvi serije.

Pri ženskah so se ob odsotnosti Zupanove z zmago spogledovale praktično vse tekmovalke na štartu, presenetila pa je Madžarka Lilla Megyaszai in ugnala vso konkurenco. V Trstu je Lilla končala na devetem mestu in tokrat močno popravila svoj vtis. Na drugo mesto se je prebila domačina Saša Bevk (Pedal Racing Team), zadnjo stopničko na zmagovalnem odru pa je zasedla Nina Rupnik (Orbea Geax), ki tudi prevzema vodstvo v razvrstitvi serije.

V mladinski kategoriji sta se ob odsotnosti Peršaka za zmago udarila Grega Žvan (Orbea Geax) in Jan Štucin. Po petih etapah je bil hitrejši slednji in tako osvojil svojo prvo zmago v seriji SloEnduro. Tretji je bil Italjan David Castellani (Caprivesi).

V veteranskih kategorijah ni bilo velikih presenečenj. Med mlajšimi (do 40 let) je bil najhitrejši Robert Kordež (Orbea Geax) pred Jakom Tancikom (Energijateam.com) in Rusom Mihailom Vasilenkom (Specialized Russia), med starejšimi pa je prepričljivo zmagalPrimož Štrancar (Orbea Geax), pred Janezom Golmajerjem (MTB Klub Kranj) in Hrvatom Alenom Jurjevićem (BBK Grožnjan).
Tretja preizkušnje serije SloEnduro bo 7. in 8. junija, tretji Kamplc enduro v parku Javornik na Črnem Vrhu nad Idrijo.

 

Celotni rezultati 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ