V Mekinjah najhitrejša Tanja Žakelj in Matjaž Budin

V Mekinjah najhitrejša Tanja Žakelj in Matjaž Budin
22.04.2013 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Caltcit je ta vikend postregel z zanimivo dirko v kratkem krosu. Na štartni črti te kratke, a zanimive discipline so se zvrstili trenutno vsi najboljši slovenski gorski kolesarji, ki sicer tekmujejo v olimpijskem krosu.

Dirka, ki so jo začeli mlajši klesarji, je svoj vrhunec doživela s startom obeh članskih kategorij. Prve so se na progo podale ženske, na čelu s prvima damama slovenskega MTBja, Blažo Klemenčič (Calcit Bike Team) in Tanjo Žekelj (Unior Tools Team).

Po izredno hitrem prvem krogu je tempo omenjenima vodilnima tekmovalkama v naslednjih dveh nekoliko padel. V zadnjih dveh krogih, ki sta bila odločilna, pa je bila Žakljeva močnejša. Blaža načrtuje pravo formo šele za prvo dirko svetovnega pokala v Nemčiji: „Tanja je bila danes enostavno nekoliko močnejša. "Zadovoljna Žakljeva v cilju ni mogla skriti navdušenja nad traso dirke: „Moram priznati, da mi je proga v Mekinjah res ustrezala."

Skupaj s štartom najboljših ženskih predstavnic so štartali še amaterji, veterani in mladinke. Med amaterji je bil najhitrejši Mohor Vrhovnik (Calcit Bike Team), med veterani je zmagal Mitja Tancik (Energijateam.com), drugi veteran je bil Peter Vesel (Uni team-Cult) in tretji Tine Zupan (KRK Sova Scott Team). Zmagovalka med mladinkami Tamara Sitar (Calcit Bike team) pa je gledalce navdušila s svojim tehničnim znanjem na najbolj zahtevnem delu spusta tik pred ciljem. Zares ga je odpeljala bolje kot marsikateri moški v kategoriji Elite.
 

Predstavniki domačega kluba CALCIT BIKE TEAM so največ pričakovali od fantov v članski konkurenci. Večinoma, še mladi tekmovalci kamniškega kluba, so namreč na prvi pokalni dirki v Vrtojbi dosegli prva tri mesta v absolutni konkurenci med Slovenci.

Skupaj s člani Elite in mlajšimi člani U23 so se na progo podali tudi mladinci. V tej kategoriji je zaradi odsotnosti Petra Zupančiča povsem brez pritiska nastopil Gregor Krajnc (oba Calcit Bike Team), ki si je želel neposrednega dvoboja z najboljšimi predstavniki kategorije Elite. Kljub temu, da je štartal povsem v ozadju, je na koncu končal na 4. mestu v absolutni konkurenci ter suvereno zmagal med starejšimi mladinci.

Sicer pa so razplet dirke v ospredju krojili lanskoletni državni prvak v krosu Matjaž Budin (Orbea Geax), Boštjan Hribovšek in predstavnik iz kategorije mlajših članov ter zmagovalec prve dirke pokala Rok Korošec (oba Calcit Bike Team). Prve kroge sta se v ospredju menjala Hribovšek in Korošec, Budin pa jima je vztrajno sledil. Korošec je po tekmi povedal: "Budin je bil danes zelo močan in zato sva morala skupaj s klubskim kolegom Boštjanom ves čas narekovati močan tempo. V nasprotnem primeru je Matjaž takoj napadel z močnim sprintom." Na koncu je bil Matjaž Budin močnejši od obeh domačih predstavnikov in tudi zasluženo zmagal. "Vedeli smo, da je Budin v dobri formi in zato sva ga s Korošcem poskušala premagati s pomočjo klubske taktike, a se žal ni izšlo, " je v cilju ševedno zadovoljen z drugim mestom in najhitrejšim časom posameznega kroga povedal Hribovšek. Boštjan Hribovšek je po drugi dirki slovenskega pokala še vedno vodilni v skupni razvrstitvi.
 

"Na koncu dneva smo lahko precej zadovoljni s celotno prireditvijo. Na prvi izvedbi Mekinjskega kratkega krosa se je na štartu zvrstilo prek 170 najboljših slovenskih gorskih kolesarjev v posameznih kategorijah. Tudi gledalcev, ki so spodbujali tekmovalce ob progi, je bilo kljub skromni reklami kar nekaj. Organizacijska ekipa se je ponovno izkazala in mislim, da so s prireditve vsi udeleženci ter gledalci lahko odšli dobre volje, tudi, če komu na sami dirki ni šlo najbolje. Smo si pa zapisali nekaj opornih točk, ki nam bodo služile pri še boljši organizaciji v naslednjem letu. Tudi naši domači tekmovalci so v skoraj vseh kategorijah dosegli uvrstitev na zmagovalni oder, zato smo s tem delom tekmovanja lahko zares zadovoljni. Nekoliko mi je žal le zmage med moškimi Elite, ki bi mogoče z nekaj več taktične sreče lahko ostala doma. Kljub temu lahko fantom le čestitam! Letos bo še ogromno priložnosti za zmage."

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ