V nedeljo končno spet v Sloveniji

V nedeljo končno spet v Sloveniji
17.03.2022 AVTOR: DZ

Pa se začenja cestna kolesarska sezona tudi v Sloveniji. Po tradiciji bo prva dirka v Izoli in njeni okolici. Vabljeni torej že v nedeljo, dan po veliki uvodni klasiki Milano-Sanremo.

Letos bo marec v Sloveniji z vidika kolesarstva vsekakor poseben. Poleg tega, da sta Tadej Pogačar in Primož Roglič poskrbela že za številna slavja, imajo razlog za zadovoljstvo tudi slovenska moštva. Tri enodnevne dirke v zgolj dveh vikendih bodo imeli na voljo.

Potem, ko so slovenske ekipe uvod v sezono opravile na Hrvaškem - dve enodnevni dirki in etapna - je zdaj najprej čas za VN Slovenske Istre. To bo že osma izvedba te preizkušnje. Na sporedu bo v nedeljo, 20. marca. Cankarjev drevored bo gostil start 156,5 km dolge dirke, ki se bo začela ob 13. uri. Na startu bo 25 ekip iz 11 različnih držav. Na voljo bodo imeli štiri daljše in tri krajše, mestne kroge.

Celoten nagradni skald dirke znaša 4184 evrov. Na dirki so trije gorski cilji, ki se točkujejo s petimi, tremi, dvema in eno točko. Poleg tega so tudi trije leteči cilji, ki se ravno tako točkujejo, a s petimi, tremi, dvema in eno točko. Leta 2014 so izpeljali prvo dirko. Takrat je zmagal Christian Delle Stelle. Naslednje leto je Gregor Muhlberger v sprintu ugnal Primoža Rogliča.

Leta 2016 je bil najboljši Jure Golčer, naslednje leto pa je Filippo Fortin ugnal Marka Kumpa in Mateja Mugerlija. Dušan Rajović je zmagal leta 2018, Marko Kump pa je dobil sprint glavnine leta 2019. Leta 2020 dirke zaradi koronavirsua ni bilo, vrnila pa se je lani. Zmage se je veselil Mirco Maestri. Slovenci imajo zaenkrat dve zmagi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ