V nedeljo prvi boji za makadamkarska mavrične majice

V nedeljo prvi boji za makadamkarska mavrične majice
07.10.2022 AVTOR: N. Gr., foto: UCI

V regiji Veneto bo v nedeljo potekalo prvo gravel svetovno prvenstvo pod okriljem UCI. Na štartu bo kopica profesionalcev s ceste in tudi nekaj slovenskih kolesarjev. 

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je letos prvič organizirala svetovni pokal v gravlu, ki je format »kopiral« od pokala amaterskih maratonov. Na vsakem se je prvih 25 odstotkov kolesarjev v posamezni starostni kategoriji kvalificiralo za svetovno prvenstvo, ki bo ta konec tedna v regiji Veneto, cilj pa bo srednjeveškem mestu Cittadella v bližini Vicenze. 

UCI je na štart povabil nekatera zveneča imena cestnega kolesarstva, prav tako bo dirkalo nekaj velikih imen z gravel dirk, ki bodo poizkušali osvojiti prvo mavrično majico na makadamu. Ob tem je UCI podelila še po 20 povabil vsaki panožni zvezi, ki jih je lahko razdelila med svoje zainteresirane kolesarje in kolesarke, na ta način pa so poskrbeli za bolj množični obisk SP. 

Pričakujemo lahko hitro dirko

Ženska dirka bo dolga skoraj 140 kilometrov, v prvem delu tekmovalke čaka nekaj vzponov, drugi del pa je praktično povsem raven. Skupno bodo premagale 700 višinskih metrov pred ciljem v Cittadelli. 

Moški v kategoriji Elite bodo prevozili 194 kilometrov na podobni trasi, le da jih na koncu čakata še dva 27 kilometrov dolga kroga okrog Citadelle. Skupno bodo premagali 800 višinskih metrov, tako da nas zelo verjetno čaka hitra dirka, kjer ne bo prišlo do tako velike selekcije kot na največjih dirkah v ZDA, denimo na Unbound Gravlu. Tam ponavadi o zmagovalcu odloča šprint dveh ali treh kolesarjev, tokrat bi lahko bilo nekoliko drugače.

Sestava podlage moške dirke Elite:

- 36% makadama

- 18% tršega makadama

- 1% tlakovcev

- 17% druge podlage (gozdne steze, trava, ...)

- 27% asfalta

V pravilih UCI je zapisano, da količina asfalta na gravel dirkah ne sme preseči 40 odstotkov. 

Moški v kategoriji amaterjev bodo prevozili 166 kilometrov, ženske amaterke pa enako traso kot ženske v kategoriji elite. Dovoljena je udeležba z vsemi kolesi, razen z električnimi, kolesa pa ne smejo imeti aero nastavkov na krmilu, ki so se letos pojavila na ameriških gravel dirkah. 

Kdo se bo potegoval za mavrično majico?

Pod drobnogledom bo Mathieu van der Poel, ki bo dirkal prvič po slabi izkušnji v Avstraliji. Potem sta tukaj Peter Sagan in Daniel Oss, na spletni strani CyclingTips so zbrali še nekaj slavnih imen: Greg Van Avermaet, Gianni Vermeesch, Zdenêk Štybar, Alexey Lutsenko, prvak do 23 let Jevgenij Fedorov, Magnus Cort Nielsen, Davide Ballerini, Lilian Calmejane, Alessandro De Marchi, Laurence Naesen, Lachlan Morton, Sacha Modolo, Nicholas Roche in tudi Davide Rebellin. 

Dirkal bo tudi Ivar Silk, zmagovalec Unbound Gravla 2022, ki bo brez dvoma želel dokazati svojo moč tudi v Evropi. V ženski konkurenci je potrebno izpostaviti Pauline Ferrand Prevot, ki se bo borila za mavrično majico v že četrti disciplini! Svetovna prvakinja je že bila na cesti, v ciklokrosu in v gorskokolesarskem krosu.

Od Slovencev bodo v kategoriji Elite dirkali Nik Čemažar, Mihael Štajnar, Robi Jenko in Marko Pavlič, med amaterji pa Blaž Debevec, Matej Zalar in Andrej Žavbi. 

Žensko in moško dirko Elite boste lahko v nedeljo spremljali tudi v prenosu na Eurosportu. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ