V nedeljo z izboljšano fotofiniš kamero

V nedeljo z izboljšano fotofiniš kamero
14.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Dve tesni, za mnoge sporni odločitvi sta bili očitno dovolj. Organizatorji dirke Amstel Gold Race - ta bo na sporedu v nedeljo - so izboljšali kamero za fotofiniš.

V zadnjih treh izvedbah dirke Amstel Gold Race smo bili priča izjemnim spektaklom. Leta 2019 je dirko po neverjetnem preobratu in povratku iz ozadja dobil Mathieu Van der Poel. Leta 2020 so dirko zaradi pandemije odpovedali, v zadnjih dveh izvedbah pa smo bili priča predvsem zelo napetima sprintoma za zmago. Tako leta 2021 kot lani smo še dolgo po prihodu na cilj čakali na razglasitev zmagovalca.

Leta 2021 je po številnih ogledih fotofiniša zmagal Wout Van Aert pred Tomom Pidcockom. Lani pa so organizatorji najprej že razglasili Benoita Cosnefroya za zmagovalca, pa so kasneje po natančnejšem ogledu fotofiniša zmago prisodili Michalu Kwiatkowskemu. Lani se je dirka končala v Valkenburgu, predlani Berg en Terblijtu. Prav tu se bo končala tudi težko pričakovana nedeljska preizkušnja, ki je znana po številnih vzponih in ozkih cestah.

Organizatorji pa se očitno želijo izogniti novim polemikam in kritikam ob morebitnemu tesnemu obračunu za zmago. In zato so sporočili, da so letos pripravljeni na to, saj naj bi izboljšali kamero za fotofiniš. "Konec koncev je našo prireditev zadel Murphyjev zakon. A zdaj je tega konec. Zdaj sodelujemo s podjetjem, ki se s fotofiniši ukvarja tudi na dirki po Franciji, saj nočemo več nobenih dvomov." je za nizozemski časopis De Telegraaf dejal direktor dirke Leo van Vliet:

"Zaostrili smo protokol. Tako pač je pri vseh stvareh. Najprej se mora nekaj neverjetnega in nepredvidljivega zgoditi, da se potem nekaj stori. Če bo prišlo do podobnega zaključka, komisarji sploh ne bodo razglasili zmagovalca, dokler ne bodo stoodstotno prepričani. Televizija pa ne bo smela v sodniški avtomobil. Nekako upam, da bo spet tako napeto, kot je bilo, saj smo zdaj pripravljeni na to."

Sicer pa sta se nastopu odpovedala zmagovalca iz leta 2021 in 2019 Wout Van Aert in Mathieu Van der Poel. Zato pa bo drugič v karieri na dirki nastopil Tadej Pogačar, ki letos še posebej blesti na enodnevnih dirkah. To bo njegov prvi nastop po veličastni zmagi na dirki po Flandriji. Na startni listi sta tudi Matej Mohorič in Matevž Govekar. Vračata se tudi lanska junaka.

Michal Kwiatkowski bo branil zmago, Benoit Cosnefroy dobro pripravljenost potrdil s tretjim mestom na Barbantski puščici. Večina ekip še ni potrdila imen kolesarjev, na katere bodo računala, a zdi se, da bi se za visoka mesta lahko potegovali vsaj še Tiesj Benoot, Maximilian Schachmann, Sergio Hihuita, Richard Carapaz, Neilson Powless, Bauke Mollema ...

ZAKLJUČEK 2022

ZAKLJUČEK 2021

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ