V Nici Izagirre za Astanin dan in zanesljivi Bernal

V Nici Izagirre za Astanin dan in zanesljivi Bernal
17.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Egan Bernal je dobil prestižno etapno dirko Pariz-Nica in je z 22 leti najmlajši zmagovalec te dirke. Zadnjo etapo je dobil Ion Izagirre.

Vajeni smo že, da se dirka Pariz-Nica zaključi z zahtevno, velikokrat odločilno etapo. Start in cilje osme etape je gostila Nica. Etapa je bila dolga 110 kilometrov. Kolesarji so morali premagati kar štiri vzpone druge kategorije in dva prve. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Egan Bernal. Po izjemno napeti sobotni etapi je bila tudi nedeljska zelo zanimiva. Takoj je napadel Thomas De Gendt, ki je spet iskal točke na gorskih ciljih. Hitro se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov, med katerimi je rumeno majico najbolj ogrožal Ilnur Zakarin. Rus je pred etapo za Bernalom zaostajal za 2:52.

Med ubežniki je bil tudi sobotni junak Daniel Martinez, pa Bob Jungels, Matteo Trentin, Marc Soler, Miguel Angel Lopez, Lilian Calmejane, Hector Carretero, Winner Anacona in Domenico Pozzovivo. Kar 37 kolesarjev se je zbralo v ospredju, De Gendt pa je načrtovano zbiral točke na gorskih ciljih. Na prvem izmed dveh vzponov prve kategorije Cote de Peille (6,5 km, povprečni naklon 6,9 %), ko je bilo do konca še okrog 50 kilometrov je napadel Nairo Quintana, sicer tretji v skupnem seštevku. Nadoknaditi je želel 46 sekund zaostanka za rojakom Bernalom. Quintano so počakali pomočniki, ki so predtem bežali in privozil si je dobro minuto prednosti pred Bernalom. A Bernal je imel ob sebi močno ekipo Sky.

Quintana ubežnikov ni uspel ujeti in tako je dolgo kolesaril sam. Vseskozi je imel dobre pol minute prednosti. Po dobrih 95 kilometrih je sledil še zadnji vzpon – klanec druge kategorije Quatre Chemins, dolg 5,5 km s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom. V ospredju je Ion Izagirre napadel in nadaljeval v samostojnem pobegu. Simon Yates ga je poskušal ujeti, vendar ni bil dovolj močan. Bernalovi pomočniki so se do vrha klanca že povsem približali Quintani, tako da je bila rumena majica na varnem. Izagirre se je veselil zmage z 18 sekundami prednosti pred skupino šestih kolesarjev.

Sprint je dobil Olivier Naesen pred Wilcom Keldermanom. Quintana je bil 10. Zaostal je za 22 sekund, samo štiri sekunde za njim pa je na cilj prišla skupina s Kwiatkowskim in zmagovalcem Bernalom. Po včerajšnji etapi drugi Philippe Gilbert je povsem popustil. Slovencev ni bilo v ospredju, Luka Mezgec je odstopil. Bernal je dirko dobil. Quintana jo je končal na drugem mestu. Zaostal je za 39 sekund. Tretji Michal Kwiatkowski je zaostal za 1:03. Sledili so Jack Haig, Romain Bardet, George Bennett, Rudy Molard, Bob Jungels, Luis Leon Sanchez in Ilnur Zakarin. Simon Špilak je bil 59., Kristijan Koren pa 69.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ