V Oslu načrtujejo poslovno stavbo z unikatnim kolesarskim parkiriščem za stekleno steno

V Oslu načrtujejo poslovno stavbo z unikatnim kolesarskim parkiriščem za stekleno steno
06.05.2016 AVTOR: Matej Zalar
Stavba Oslo Solar je del programa norveške prestolnice za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida in bo povsem v znamenju kolesarjev.

Norvežani se trudijo, da bi ljudi čimbolj spodbudili k kolesarjenju na delovna mesta in s tem zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida v ozračje, zato so osnovali program FutureBuilt, v okviro katerega bodo zgradili 50 novih stavb. Ena izmed njih bo tudi Oslo Solar.

Poslovna stavba bo nekaj posebnega. Vključevala bo posebno rampo, po kateri bodo zaposleni lahko prikolesarili neposredno v pritličje stavbe, tam pa jih bo pričakalo več kot 500 parkirnih mest za kolesa. A ta parkirišča ne bodo običajna, saj bodo kolesa shranjevali za stekleno steno in jih tako postavili na razstavo, ob tem pa bo vsak obiskovalec takoj lahko videl, da gre za povsem "zeleno " stavbo.

Poleg tega bo imela še vse podporne objekte, kot so tuši, garderobe, omarice in tudi mesta, kjer bodo zaposleni lahko očistili svoja kolesa. Hkrati ne bodo imeli nobenih parkirišč za vozila, ki jih ne bo poganjala električna energija, bo pa pred stavbo nameščenih deset polnilnih mest za električne avtomobile. 

A tu se zeleni program stavbe še ne konča. Električno energijo bodo zbirali s sončnimi celicami, ki se bodo na strehi raztezale preko 8300 kvadratnih metrov, vodo za stranišča in umivalnike pa bodo zbirali z rezervoarji za deževnico. 

"Usmeritev mesta je jasna: prebivalce je potrebno čimbolj spodbuditi k uporabi koles za vsakodnevno prevažanje po mestu. Veliko iniciativ je usmerjenih v zeleno energijo, zato smo veseli, da smo lahko tudi mi del programa. Energetsko učinkovite stavbe so nedvomno del prihodnosti Norveške, " je povedal Andreas Solaas, del oblikovalske ekipe stavbe Entra.

Točnega datuma otvoritve stavbe še ni, gradnja pa naj bi se začela v kratkem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ