V »peklu« Gilbert spisal zgodovino

V »peklu« Gilbert spisal zgodovino
14.04.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pariz-Roubaix je dobil Philippe Gilbert, ki je dobil še četrto izmed petih velikih klasik. To je bila 700. zmaga moštva Patricka Lefevreja. Najboljši Slovenec Kristijan Koren na 30. mestu.

"Ko sem se pred tremi leti odločil, da sprejmem ta izziv, so mi ljudje govorili, da tlakovci niso zame. Dobil pa sem dirko po Flandriji in zdaj Pariz-Roubaix."
Philippe Gilbert


117. izvedba. 257 kilometrov, od tega 29 tlakovanih odsekov v skupni dolžini 54,5 km. To je Pariz-Roubaix. Tudi tokrat so imeli kolesarji lepo vreme, večino časa pa je pihal nasprotni veter. Na startu so bili Luka Mezgec, Kristijan Koren, Matej Mohorič in Jan Tratnik. Favoritov pa ogromno, medtem ko je lansko zmago branil Slovak Peter Sagana, ki pa v tej sezoni na klasikah ni prav prepričljiv. Seveda so bile oči uprte tudi v na takih dirkah vedno izjemno ekipo Deceuninck Quick Step.

Zaradi nasprotnega vetra smo sicer videli ogromno napadov, a so ti bili neuspešni, povprečna hitrost pa je vseeno znašala 44 km/h. Prvi tlakovani odsek je v ospredju začela deveterica kolesarjev, med katerimi sta že bila tudi Yves Lampaert in Nils Politt. Oba mojstra za take dirke. Kmalu so se v ospredju združile tri skupine, skupaj kar 20 kolesarjev. V ozadju so se v lov podali kolesarji Bore Hansgrohe, Skyja in Bahraina Meride.

Mnogi so se že znašli v težavah. Matej Mohorič pa je padel. Pred prihodom na Arenberg – prvi izmed treh odsekov s petimi zvezdicami – je glavnina razpadla na dva dela. Kristoff, Naesen, Sagan Benoot so ostali v ozadju. Mohorič ni več uspel ujeti najboljših. V Arenbergu je imel težave s kolesom Wout Van Aert, potem pa je skupaj s Heinrichom Hausslerjem še lahko ujel najboljše. Van Aert je še padel, a je bil dovolj močan, da je lahko nadoknadil minuto zaostanka za glavnino.

Pred 14. odsekom, 67 kilometrov pred ciljem je napadel Nils Politt, pridružila pa sta se mu Philippe Gilbert in Rudiger Selig. Takrat se je začela prava akcija in na 12. odseku je že napadel tudi Peter Sagan. Hitro se je v ospredju zbrala skupina: Sagan, Van Aert, Lampaet, Gilbert, Vanmarcke, Politt, ki si je po drugem odseku s petimi zvezdicami (Mons en Pevele) privozila že več kot pol minute prednosti pred skupino 20 zasledovalcev, v kateri so neuspešno z napadi poskušali Stuyven, Van Avermaet in drugi.

Jasno je postalo, da se bodo člani manjše skupine udarili za zmago. Gilbert je napadel 23 kilometrov pred ciljem. Sledila so nova pospeševanja in prvi je iz igre izpadel utrujeni Van Aert. Sledil je še zadnji odsek s petimi zvezdicami – Carrefour de l’Arbre. Lampaert in Gilbert, oba člana Quick Stepa sta pričela z napadi, a je Sagan hitro odgovoril. Na naslednjem odseku Gruson pa je 14,5 km pred ciljem pospešil Politt. Vsi so bili že krepko utrujeni in ujel ga je lahko samo še Gilbert.

Lampaert mu je ščitil hrbet in v lovu je še zadnje moči porabil tudi povsem izčrpani Sagan. Vanmarcke pa je imel težave s kolesom in je zato zaostal. Tri kilometre pred ciljem je Gilbert v ospredju prejel pomembno informacijo. Za vodilnima se je v samostojni lov podal Gilbertov klubski kolega Lampaert. Gilbertu tako ni bilo več treba enakovredno sodelovati pri narekovanju ritma. Lampaert ju sicer ni ujel, a Gilbert je očitno prihranil dovolj moči.

Sprint na velodromu je dobil prepričljivo in se veselil zmage. Drugi je bil Politt, tretji pa Lampaert. "Dolgih pobegov me ni strah. Pogosto so mi prinesli uspeh. Sodeloval sem s Polittom, ki je ravno tako zelo pogumen kolesar. Z njim je bilo idealno. V zaključku sva vozila na polno in na koncu je zmagal najmočnejši. To sem bil jaz," je dejal Gilbert. Gilbert je dobil štiri od petih 'monumentalnih' dirk. Manjka mu samo še zmaga na dirki Milano-Sanremo:

“Še vedno imam te sanje, da bi jih dobil vseh pet. To so nekoliko nore sanje, ki so se začele pred desetimi leti, a se bližam uresničitvi. Ko sem se pred tremi leti odločil, da sprejmem ta izziv, so mi ljudje govorili, da tlakovci niso zame. Dobil pa sem dirko po Flandriji in zdaj Pariz-Roubaix. Uspelo se mi je spremeniti. Zdaj sem drugačen kolesar in vesel sem, da mi je to uspelo.” Četrti je bil Vanmarcke, peti Sagan.

Sprint manjše skupine kolesarjev za šesto mesto je po skoraj šestih urah dirkanja dobil Florian Senechal pred Mikom Teunissnom in Zdenekom Štybarjem. Deveti je bil Siskevicius, deseti pa Langeveld. Med deseterico so tako bili kar štirje kolesarji moštva Deceuninck Quick Step. Kristijan Koren je kot najboljši Slovenec zasedel 30. mesto. Zaostal je za 3:39. Matej Mohorič je bil 70., Jan Tratnik 87. Luka Mezec je odstopil.

"Dolgih pobegov me ni strah. Pogosto so mi prinesli uspeh. Sodeloval sem s Polittom, ki je ravno tako zelo pogumen kolesar."
Philippe Gilbert
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ