V pravem viharju Roglič še drugič zapored najhitrejši

V pravem viharju Roglič še drugič zapored najhitrejši
10.03.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V Italiji je kolesarje pričakal močan veter, zaradi katerega so cilj zaključnega vzpona premaknili za dva kilometra. To je ustrezalo tudi Primožu Rogliču, ki je z zmago v šprintu prevzel še skupno vodstvo.

V Franciji so na dirki Pariz – Nica etapo zaradi premočnega vetra odpovedali, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja pa so bile razmere za odtenek boljše, zato jim je najtežjo etapo uspelo spraviti pod streho.

Tempo je bil zaradi sunkov vetra, ki so presegali 60 km/h, nekoliko nižji od pričakovanega, odločal pa je zadnji, dobrih 8 kilometrov dolg vzpon do Fonte Lardine. Pričakovali smo, da se bo vnel srdit boj na vzponu, saj je imel Lennard Kamna le šest sekund naskoka pred Primožem Rogličem v skupnem seštevku.

Na začetku vzpona so tempo narekovali kolesarji Movistara, nato so štafetno palico prevzeli pri UAE-ju, dogajanje pa se je razplamtelo po napadu Damiana Carusa, ki si je privozil 20 sekund prednosti.

Nekaj časa je kazalo, da bo Carusu uspelo zmagati, potem pa je 1,8 kilometra pred ciljem Enric Mas močno pospešil, sledila mu je le peščica kolesarjev, med njimi pa ni bilo Rogliča. Skupinica z Masom je Carusa uspela ujeti, a je tempo tudi zaradi silovitega vetra v prsa popustil in iz ozadja jih je preostanek »glavnine«, v kateri je bil Roglič, ujel.

Sledil je šprint za zmago, v katerem si nihče ni upal pospeševati prvi, saj je bilo potrebno čas za napad odmeriti z veliko natančnostjo. To je najbolje uspelo Rogliču, ki je tik pred zadnjim ovinkom prišel v ospredje in zanesljivo, s prednostjo dolžine kolesa slavil etapno zmago še drugi dan zapored.

Kamna se je dobro držal in je končal ob Rogliču, a na 5. mestu, tako da je Roglič po zaslugi odbitnih sekund oblekel tudi modro majico vodilnega v skupnem seštevku.

Do konca dirke sta le še razgibana jutrišnja etapa, na kateri je Roglič prvi favorit za še eno zmago, in šprinterska nedeljska, tako da bo modro majico vodilnega Rogliču zelo težko sleči. V skupnem seštevku Kamna zaostaja za štiri, tretji Joao Almeida pa za 12 sekund.

Schmidt po zmagi prevzel skupno vodstvo, Finkšt v deseterici

Na etapni dirki Istarsko Prolječe je za kolesarji prva etapa na cesti. Včerajšnji prolog v Vrsarju je dobil Švicar Jan Sommer, šprintersko prvo etapo pa je na prvem mestu končal Američan Artem Schmidt, ki dirka za ekipo Hagens Bermans Axeon.

Dobro se je v šprintu odrezal tudi kolesar Adrie Mobil Tilen Finkšt, ki je etapo končal na 10. mestu, mesto za njim je bil najboljši kolesar Ljubljane Gusto Santic, Hrvat Viktor Potočki.

Schmidt je z današnjo zmago prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku dirke.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ