V pričakovanju spektakularnega Severnega pekla. Napovedujejo dež!

V pričakovanju spektakularnega Severnega pekla. Napovedujejo dež!
07.07.2015 AVTOR: D. Z.
Kolesarji na dirki po Franciji bodo morali danes premagati še eno zahtevno preizkušnjo. 4. etapo s tlakovanimi odseki.

Podatki o tlakovanih odsekih
7. odsek na 103,5km: De Pont a Celles a Gouy lez Pieton, 1800 m
6. odsek na 177,5 km: D'Artres a Famars, 1200 m
5. odsek na 183 km: De Querenaing a Verchain Maugre, 1600 m
4. odsek na 1875 km: De Verchain Maugre a Saulzoit, 1200 m
3. odsek na 197,5 km: Saint Python, 1500 m
2. odsek na 200 km: De Fintaine au Tertre 3700 m
1. odsek na 210,5 km: D'Avesnes les Aubert a Carnieres 2300

O tej etapi smo veliko pisali tudi v novi številki revije Bicikel.com. Vsekakor bo za tiste, ki se borijo za skupni vrstni red to zelo pomembna etapa. Kolesarji bodo spet prečkali mejo. Tokrat mejo med Belgijo in Francijo. Dirka se bo začela v belgijskem Seraingu, končala pa v Cambraiju. Gre za etapo, ki bo delno potekala tudi po tlakovanih odsekih. Kar sedem jih bo, v skupni dolžini 13,3 km.

Organizatorji so etapo poimenovali kar Mini Pariz-Roubaix, saj bodo trije izmed sedmih odsekov isti, kot jih kolesarji poznajo že z znamenite klasike, ki ji upravičeno rečejo tudi Severni pekel. Ta etapa bo dolga 223 kilometrov. Pravih vzponov ni, zato pa smo bili že lani priča, za kakšno selekcijo lahko poskrbijo ti odseki. Etapo je lani dobil Lars Boom, največ pa je pridobil Vincenzo Nibali, ki je kasneje dobil tudi Tour de France. Lani je deževalo in tudi zato je prišlo do večjih razlik.

“Ena stvar je klasika, druga pa to, kar bo na Touru. Tu se bodo v boj vmešali kandidati za rumeno majico, tisti, ki so specialisti za klasike, pa jih bodo poskušali pripeljati v ospredje in jim pomagati. Nekateri bodo lahko šli na zmago. Lani smo imeli slabo vreme in že pred odseki smo naredili kaos. Ko so vsi videli, da smo povsem razbiti, smo morali vleči, da smo preživeli in v ospredju obdržali Petra Sagana, « je za revijo Bicikel.com razkril Kristijan Koren, ki je letos tudi edini Slovenec na Touru.

Za mnenje pa smo povprašali tudi Boruta Božiča, ki je letos dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na veliki klasiki: “Med klasiko in to etapo ni primerjave. Toura v tukaj ne boš dobil, lahko pa ga izgubiš. Lahko kar precej zaostaneš, si vpleten v padec. Sam te etape ne bi povezoval s Pariz-Roubaixom. Gre zgolj za nekoliko drugačno, neobičajno etapo na Touru. ” Vsekakor pa bi se vse skupaj precej bolj zapletlo, če bi kolesarje motil še dež.

Rahel dež je napovedan tudi letos, pa tudi veter. Če se bodo napovedi uresničile, potem naj bi pihal nsprotni veter. Božič zato poudarja, ob dežju je: “Pritisk večji. Lahko se voziš povsem v ospredju, pa vseeno pride do padca. Že ceste so ob dežju spolzke, tlakovci pa so še hujši, pa še umazanija naredi svoje.

Tudi tlakovci se ob dežju spremenijo, pravi Koren: “Ko so tlakovci mokri, je kot na ledu. Letos smo imeli samo en del mokrega odseka in takoj je padlo 15 kolesarjev. Odseki in tlakovci so narejeni v nekakšno gobo, in če je dež, moraš voziti po sredini. Povsod drugje še bolj drsi. ” Omenimo še, da na Pariz-Roubaixu odpeljejo tri odseke, ki bodo tu na sporedu zadnji. Le, da jih na klasiki v nasprotnem vrstnem redu. Zadnji odsek se bo končal deset km pred ciljem.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ