V San Juanu Lopezova lekcija

V San Juanu Lopezova lekcija
28.01.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Miguel Angel Lopez je dobil kraljevsko etapo, Remco Evenepoel popustil, najbolj pa se je Kolumbijcu približal kar Filippo Ganna.

Na dirki po San Juanu je bila po dnevu premora na sporedu peta etapa, ki je tudi najtežja na dirki, ki spada v kategorije Pro Series. Na dirki so številni zvezdniki, tudi svetovni prvak Remco Evenepoel. Pa Peter Sagan, Fernando Gaviria, Egan Bernal, Filippo Ganna, Sergio Higuita … Edina prava gorska etapa je zdaj za njimi.

Chimbas je gostil start, cilj pa Alto Colorado na 2623 metrih nadmorske višine. Etapa je bila dolga 174 kilometrov. Zadnji vzpon je bil dolg slabih 20 kilometrov, a povprečni naklon ni bil tako zelo strm. Vseeno je bil zaključek dovolj zahteven, da smo videli nekaj zanimivih poskusov. Po pričakovanjih je najprej prišlo do pobega, ki pa ni bil ekstremno nevaren.

Potem se je zaradi vetra proti koncu tudi v glavnini naredila selekcija, ob vstopu v zadnjih deset kilometrov pa je postalo jasno, da bodo glavni favoriti med sabo obračunali za zmago. Že znotraj desetih kilometrov pred ciljem se je za dolg napad odločil Remco Evenepoel. Sicer smo takih napadov pri njem vajeni, saj se je potem že velikokrat odpeljal vse do cilja.

Tokrat pa tega ni mogel storiti. Za njim se je v lov podal Ineos in Belgijec je kmalu spoznal, da mu ne bo uspelo, tako da je vse manjšo skupinico zasledovalcev raje počakal. Sledil je napad Miguela Angela Lopeza, v njegovem zavetrju pa je do uspeha poskušal priti Sergio Higuita. A Higuita je tudi popustil in Lopez je v samostojni vožnji vozil proti cilju.

Potem pa je položnejši odsek izkoristil Ganna. Mojster za kronometer se je podal v lov za Lopezom. Ni ga uspel ujeti, je pa uspešno kolesaril na drugem mestu. Po dobrih štirih urah je Lopez etapo dobil, Ganna na drugem mestu pa je za njim zaostal za pol minute. Sledili so Higuita, Bernal Rubio, Rivera in na sedmem mestu Evenepoel.

Skupni seštevek je podoben. Lopez ima sedem sekund prednosti pred Ganno. Sledijo Higuita, Bernal, Rubio, Rivera, Paredes, Riccitello in deveti Evenepoel. Do konca sta še dve lažji etapi. Poleg Lopeza so se tu etapnih zmag letos veselili še Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Quinn Simmons in Fernando Gaviria. Zadnji, ki je dirko dobil je bil leta 2020 Evenepoel pred Ganno in Sevillo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ