V Španiji, pa tudi Italiji kolesarji kaznovani

V Španiji, pa tudi Italiji kolesarji kaznovani
16.03.2020 AVTOR: DZ

V Španiji karanteno jemljejo zelo resno. V boju s koronavirusom so prepovedali tudi kolesarjenje in tiste, ki to kršijo, kaznujejo.

Profesionalni kolesarji, rekreativni kolesarji … Ni pomembno. V Španiji so v boju proti koronavirusu uvedli zelo ostra pravila. V Italiji nekoliko manj ostri do preofesinalnih kolesarjev.

Da bi zaustavili širjenje virusa, ki že dlje časa ogroža svet se države odločajo za različne ukrepe. V Italiji lahko trenirajo samo profesionalni kolesarji, športniki, ki so tako ali drugače kandidati za olimpijske igre. Pa še to morajo športniki trenirati sami. Za trening morajo imeti posebno dovoljenje. Kljub temu so se nekateri soočili z nestrpnostjo nekaterih ljudi.

"Osebi, ki se mi je z avotm približala na zgolj nekaj centimetrov na povsem odprti cesti in me žalila, da nimam kaj tam iskati sporočam, da sem zgolj opravljal svoje delo. Pravilo je jasno. Profesionalni kolesarji lahko treniramo. Torej, preden naredite kaj neumnega in nas spravite v bolnišnico, preberite pravila," je na facebooku zapisal Filippo Fiorelli, sicer član italijanske ekipe Bardiani CSF. Je pa policija kaznovala rekreativne kolesarje, ki so se v Ceseni odpravili na skupno vožnjo.

In potem je tu Španija. Ukrepi veljajo tudi za otoke, na katerih kolesarji radi preživljajo predvsem prve mesece v letu. Torej, Tenerifi, Gran Canaria … Španska vlada se je odločila za drastičen ukrep. Italijanska kriza jih je očitno krepko prestrašila. V Španiji lahko prebivalci zapustijo dom zgolj, če grejo v službo - pa še to velja zgolj za najbolj nujne poklice -, če grejo po hrano, in če potrebujejo zdravniško oskrbo.

Šole, gostilne, restavracije, parki, večina trgovin. Vse to je zaprto. Popolna karantena velja tudi za kolesarje. Ne samo za rekreativne, ampak tudi za profesionalne. V nedeljo so nekatere že ustavili in jih kaznovali. Kazen pa znaša od petsto do tri tisoč evrov. Tako je na primer Robert Gesink, sicer član moštva Jumbo Visma, ki živi v Gironi, objavil fotografijo, kako trenira na tekočem traku. Obenem je na instagramu dodal:

"To neverjetno napravo bom uporabljal bolj kot sem sprva pričakoval. Zaradi koronavirusa smo tudi v Andori zaprti." Ne gre zgolj za to, da bi kolesarji lahko okužili še druge. Za to je med kolesarjenjem, če so na treningu sami, malo možnosti. Pomembno je tudi z drugega vidika, ki ga je pojasnil sicer rekreativni kolesar Carlos Mascias, ki pa je tudi eden izmed pomembnejših mož v madridski bolnišnici:

"Ostanite doma in pustite kolo pri miru. Če se kakšnemu kolesarju karkoli zgodi, če doživi nesrečo in potrebuje zdravniško pomoč ali celo posteljo na oddelku za intenzivno nego, to posteljo vzame nekomu, ki jo zdaj zares potrebuje. Takih je v bolnišnici ogromno. Če se vam kaj zgodi, boste morda deležni zdravniške pomoči, vendar pa jo boste odrekli nekomu drugemu. Čez 48 ur pa bo morda drugače. Morda boste vi ostali brez postelje, ker se bo nekdo ponesrečil. Zato prosim, da parkirate kolesa in ostanete doma."

Seveda se predvsem profesionalni kolesarji s takimi ukrepi ne strinjajo, saj je trening njihovo delo. Enric Mas, sicer član Movistarja je na instagramu zapisal, da ostaja doma. Je pa Astanin Gorka Izagirre pojasnil: "Bili smo v stiku s predstavniki Zveze profesionalnih kolesarjev, ki nam pravijo, da lahko treniramo, saj gre za naš poklic. Vendar pa nimamo nobenega uradnega papirja, ki bi nam to zares dovoljeval."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ