V Španiji šov najboljših! Nibali ob majico! Marko Kump kljub garanju deveti!

V Španiji šov najboljših! Nibali ob majico! Marko Kump kljub garanju deveti!
31.08.2013 AVTOR: D. Z.
8. etapo dirke po Španiji je dobil Leopold Konig. Tokrat so se udarili kandidati za rdečo majico. Marko Kump je dirko World Ports Classic končal kot 9, čeprav je moral pomagati kapetanu.

WORLD PORTS CLASSIC
Končala se je dvodnevna etapna dirka prve kategorije World Ports Classic, ki je povezala mesti Antwerpen in Rotterdam. Prvo, dobrih 160 km dolgo etapo od Antwerpna do Rotterdama je dobil Jelle Wallays, ki je z napadom presenetil sprinterje.

Druga etapa je bila precej daljša, saj so morali kolesarji prevoziti več kot 190 kilometrov. Ta je potekala od Rotterdama do Antwerpna. Zaznamoval jo je veter. V zaključku se je v ospredju znašla večja skupina kolesarjev, med katerimi so imela nekatera moštva tudi po tri predstavnike.

Tudi Lotto Belisol in Saxo Tinkoff, kjer vozi Marko Kump. Slednji je bil v tej skupini, in ko je ubežnike glavnina dobrih 20 kilometrov pred ciljem prenehala loviti, je postalo jasno, da se bodo prav ti med sabo udarili za zmago. 19 km pred ciljem je napadel Maarten Tjallingi, sledil pa mu ni nihče.

Kasneje so prav kolesarji Saxo Tinkoffa narekovali oster ritem, na čelu je garal predvsem Marko Kump. Tjallingija jim nikakor ni uspelo ujeti in kolesar Belkina se je lahko veselil zaslužene zmage, a v skupnem seštevku ni bil nevaren.

Tri sekunde za njim so se kolesarji udarili za drugo mesto v etapi in končno zmago. Drugi je bil Frederique Robert, tretji pa Nikolas Maes, ki se je zaradi bonifikacijskih sekund veselil končne zmage.

Dve sekundi počasnejši je bil drugi Jonathan Cantwell, za katerega je Kump garal dva dni, na tretjem mestu pa je končal Reinier Honig. Marko Kump je v drugi etapi zasedel 14. mesto, v skupnem seštevku pa je dirko končal na odličnem devetem, čeprav je na dirki opravljal predvsem vlogo pomočnika. Dokaz, da je Kump odlično pripravljen. Na dirki sta nastopila še Blaž Jarc in Gregor Gazvoda.

DIRKA PO ŠPANIJI
Na dirki po Španiji je bila na sporedu osma etapa. Začela se je v mestu Jerez de la Frontera, končala pa na vrhu zahtevnega vzpona na Alto Penas Blancas. Dolga je bila 166,6 km. Govorimo torej o krajši etapi, ki tudi ni bila preveč zahtevna. A imela je zahteven zaključek.

Kolesarji so morali premagati 15 kilometrov dolg zaključni vzpon z 960 metri nadmorske višine. Povprečen naklon znaša dobrih sedem odstotkov. Etapo je zaznamoval pobeg 13 kolesarjev, ki so se v ospredju znašli po prevoženih slabih 30 kilometrih.

To so bili Christian Meier, Kevin De Weert, Matthew Busche, Dominik Nerz, Antonio Piedra, Benat Intxausti, Dario Cataldo, Ben Gastauer, Rafael Valls Ferri, Francis De Greef, Jorge Azanza, Alex Howes, Bartosz Huzarski in Thierry Hupond. Huzarski je bil v skupnem seštevku še najbolj nevaren, saj je za rdečo majico Vincenzom Nibalijem zaostajal zgolj za 45 sekund.

A kljub temu je glavnina ubežnikom dovolila, da so si privozili skorajda pet minut prednosti. Potem pa so v ozadju ritem pričeli narekovati kolesarji moštva NetApp Endura. 15 kilometrov pred ciljem, torej tik preden se je zaključni vzpon začel, so imeli ubežniki samo še dobro minuto prednosti, medtem ko so v ozadju ritem narekovali kolesarji moštva RadioShack Leopard.

Ogromno dela je spet opravil predvsem Fabian Cancellara. V ospredju so napadli Cataldo, Nerz in Ferri, vendar je bilo jasno, da njihov poskus ne bo uspešen. Najdlje sta zdržala Nerz in Cataldo, a vseeno so ju najboljši še pred zaključkom uspeli ujeti. Sledil je napad Igorja Antona in Warrena Barguila.

Predvsem Anton, ki v skupnem seštevku ni bil več nevaren, je pokazal odlično vožnjo, medtem ko sta se v ozadju v težavah znašla dva favorita Roman Kreuziger in Bauke Mollema. Anton je imel največ 24 sekund prednosti, v ozadju pa so se vrstili napadi.

Antonovo prednost je najprej uspel zmanjšati Horner, dobra dva kilometra pred ciljem pa so napadli še Ivan Basso, Roche, Pinot, Moreno ... Basso je z narekovanjem ostrega ritma poskrbel za hudo selekcijo. Odpadli so številni vrhunski kolesarji. Rdeča majica Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde …

Bassovo delo je kilometer pred ciljem izkoristil Leopold Konig, ki je napadel in petsto metrov kasneje hitro ujel povsem izmučenega Antona. Ta Čehu ni mogel slediti in Konig se je veselil zaslužene zmage. Moreno je zasedel drugo mesto.

Tretji je bil s petimi sekundami zaostanka Nicolas Roche, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ima 17 sekund prednosti pred Morenom in Hornerjem. Nibali je s sekundo zaostanka več četrti, peti pa je junak te etape Konig.

Dirka po Španiji, 8. etapa
1. Leopold Konig (Češ) Team NetApp-Endura 4:09:46
2. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša 0:01
3. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 0:05
4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr
5. Ivan Basso (Ita) Cannondale Pro Cycling
6. Bart De Clercq (Bel) Lotto Belisol 0:08
7. Igor Anton Hernandez (Špa) Euskaltel-Euskadi 0:13
8. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:19
9. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša
10. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:23

30. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 1:39
190. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 22:29

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Nicolas Roche (Irs) Team Saxo-Tinkoff 31:39:30
2. Christopher Horner (ZDA) RadioShack Leopard 0:17
3. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Katjuša
4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:18
5. Leopold Konig (Češ) Team NetApp-Endura 0:29
6. Haimar Zubeldia Agirre (Špa) RadioShack Leopard 0:30
7. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:31
8. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 0:42
9. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 0:52
10. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa) Katjuša 1:03
30. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team 4:07
92. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 35:27

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ