V Švici neustavljiv Peter Sagan in prepričljiv Simon Špilak

V Švici neustavljiv Peter Sagan in prepričljiv Simon Špilak
17.06.2017 AVTOR: D. Z.
Dan pred koncem dirke po Švici je osmo etapo dobil Peter Sagan, medtem ko je Simon Špilak obdržal vodstvo v skupnem seštevku.

Na dirki po Švici so kolesarji premagali že osmo in obenem predzadnjo etapo. Ta je bila krožna s startom in ciljem v Schaffhausnu. Dolga pa je bila sto kilometrov.

Po izjemni predstavi v petkovi etapi je v rumeni majici vozil Simon Špilak. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport), Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij), Jaco Venter (Dimension Data) in Jelle Wallays (Lotto-Soudal) so se podali v dolg pobeg. Sprinterji so kljub razgibani trasi upali na sprint glavnine, tako da si ubežniki niso uspeli privoziti večje prednosti.

Največja razlika je znašala vsega dobri dve minuti. Hansen je pridno pobiral točke na gorskih ciljih. Glavnina pa je imela na tehnično zahtevnem krogu vse pod nadzorom. Večkrat se je sicer razpotegnila, a Špilak ni bil nikoli v težavah. Organizatorji so se odločili, da v zadnjem krogu nevtralizirajo časovne zaostanke, tako da kolesarji, ki se borijo za visoko uvrstitev v skupnem seštevku ne bi preveč tvegali.

Ob vstopu v zadnji krog je glavnina ubežnike tudi ujela. Za to so bili zaslužni predvsem člani Bore Hansgroheja, ki so pripravljali teren za sprint Petra Sagana. Sledili so novi napadi, tudi Michael Matthews je poskusil, saj mu je očitno jasno, da Petra Sagana ne more premagati. Sicer se je za njim izoblikovala manjša skupinica, a tudi ta ni zdržala do cilja. Za to so poskrbeli člani Quick Step Florsa. Philippe Gilbert je narekoval ritem ob vstopu v zadnji kilometer.

V skupini pa je vztrajalo vsega 20 kolesarjev. Sagan pa je bil na peti poziciji in je sprint začel tristo metrov pred ciljem. Pravega nasprotnika ni imel. Veselil se je že 15 zmage na dirki po Švici. Drugi je bil Sacha Modolo, tretji pa Matteo Trentin. Matej Mohorič je bil 18., Simon Špilak pa 50. Prav Špilak je suvereno obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Ima namreč 52 sekund prednosti pred Damianom Carusom in 1:05 pred Stevenom Kruijswijkom.

Sledijo Pozzovivo, Costa, Frank, Nieve, Izagirre, Soler, Bilbao … Dirka se bo končala z 28,6 km dolgim posamičnim kronometrom. Tudi ta bo potekal v mestu Schaffhausen. Špilak je tako na dobri poti, da še drugič dobi dirko po Švici. Dobil jo je že leta 2015, ko je bila za njim zares izjemna sezona. Zdaj se očitno vrača v pravo formo in na sam vrh in lahko bo poskrbel za nov velik uspeh slovenskega kolesarstva.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ