V tem tednu na delu praktično vsi zvezdniki in šest Slovencev

V tem tednu na delu praktično vsi zvezdniki in šest Slovencev
15.02.2016 AVTOR: D. Z.
Obeta se izjemno pester kolesarski teden. Kar tri etapne dirke, na katerih se bodo borili praktično vsi najboljši kolesarji na svetu ... z izjemo Christopherja Frooma.

Etape dirke po Omanu
1. etapa, 16.2.2016: Oman Exhibition Center - Al Busta 145,5 km
2. etapa, 17.2.2016: Omantel Head Office - Quriyat 162 km
3. etapa, 18.2.2016: Al Sawadi Beach - Naseem Park 176,5 km
4. etapa, 19.2.2016: Oasis Muscat - Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) 177 km
5. etapa, 20.2.2016: Yiti (Al Sifah) - Ministrstvo za turizem 119,5 km
6. etapa, 21.2.2016: The Wave Muscat - Matrah Corniche 130,5 km

Etape dirke po Algarvu

1. etapa, 17.2.2016: Lagos - Albufeira 163,6 km
2. etapa, 18.2.2016: Lagoa - Alto da Fóia 198,6 km
3. etapa, 19.2.2016: Sagres - Sagres 18 km (posamični kronometer)
4. etapa, 20.2.2016: S. Bras de Alportel - Tavira 194 km
5. etapa, 21.2.2016: Almodovar - Alto do Malhao 169 km

Etape dirke Ruta del Sol

1. etapa, 17.2.2016: Almonaster la Real - Sevilla 165,2 km
2. etapa, 18.2.2016: Palomares del Río - Cordoba 186,3 km
3. etapa, 19.2.2016: Monachil - Padul 157,9 km
4. etapa, 20.2.2016: Alhaurín de la Torre - Alhaurín de la Torre 21 km
5. etapa, 21.2.2016: San Roque - Penas Blancas 164,2

DIRKA PO OMANU, EKSTRA KATEGORIJA
Najprej omenimo dirko po Omanu. Ta se bo začela 16. februarja. Letos jo bodo izpeljali že sedmič, šteje pa med dirke ekstra kategorije. Etape so zelo razgibane. Ena, to je tretja, je povsem pisana na kožo sprinterjem. Prva in druga sta zelo razgibani in v zaključku nadvse zahtevni, tako da lahko že pride do razlik med najboljšimi. Odločilna pa bo po vsej verjetnosti četrta, 177 km dolga etapa do vrha »Zelene gore « Jabal Al Akhdarja. Cilj bo na 1435 metrih nadmorske višine. Zaključnega vzpona je dobrih deset kilometrov. Tudi peta etapa bo skrivala kar štiri gorske cilje, od tega dva v zaključnih krogih.

Zadnja, šesta etapa bo kolesarje pripeljala do Matraha Corniche. Tam se bo dirka tudi končala. Po vsej verjetnost s sprintom glavninie, pa čeprav bodo morali kolesarji nekje na polovici etape premagati dva kategorizirana vzpona. Lani je dirko dobil Rafael Valls. Na startu bodo trije Slovenci. Za Lampre Merida bosta vozila Marko Kump in Luka Pibernik, za ameriški UnitedHealthcare pa Jani Brajkovič. Med zvezdniki omenimo kolesarje, kot so Vincenzo Nibali, Alexander Kristoff, Rui Costa, Richie Porte, Greg Van Avermaet, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Domenico Pozzovivo, Jurgen Van den Broeck, Daniel Martin, Enrico Gasparotto, Edvald Boasson Hagen, Moreno Hofland, Davide Rebellin …

VOLTA AO ALGARVE EM BICICLETA, PRVA KATEGORIJA

Potem je tu dirka prve kategorije po portugalski pokrajini Algarve. Gre za petdnevno preizkušnjo z dvema zahtevnima gorskima etapama in posamično vožnjo na čas. Nič čudnega, da so na startni listi številni mojstri za etapne dirke. Lani je dirko dobil Geraint Thomas, predlani pa Michal Kwiatkowski. Oba bosta na startu tudi letos, le da bosta letos v istem moštvu, v moštvu Sky. To bo prva dirka v sezoni za Alberta Contaodorja, ki pravi, da je že dobro pripravljen. Astana bo tudi zelo močna s Fabiem Arujem in Luisom Leonom Sanchezom. Tu bosta še Rigoberto Uran in Andrew Talansky. Pomagal jima bo Kristijan Koren, ki bo eden izmed dveh Slovencev na startu.

Po padcu in poškodbi na dirki Tour Down Under se namreč vrača Primož Roglič. Omenimo še kolesrje, kot so: Joaquin Rodriguez, Fabian Cancellara, Tom Boonen, Marcel Kittel, Tony Martin, Zdenek Štybar, Thibaut Pinot, Ilnur Zakarin, Tiesj Benoot, Andre Greipel, Ion Izagirre, Robert Gesink, Sep Vanmarcke, Julian Arredondo … že 42. izvedbo dirke bodo poskušali izkoristiti tako mojstri za klasike kot kolesarji za etapne preizkušnje. Prva etapa se bo začela v Lagosu in bo vseh 163 km zelo razgibana, pa čeprav tistih zares zahtevnih vzponov kolesarjem še ne bo treba premagovati. Zadnjih 60 km druge etape bo zares zahtevnih. Najprej se bodo povzpeli na dva vzpona tretje kategorije, potem ša na vzpon druge kategorije.

Ciljni vzpon pa bo najtežji. Po skoraj dvestotih kilometrih bodo kolesarji prišli do vrha vzpona Alto da Foia, kjer bo tudi cilj etape. Sagres bo gostil posamično vožnjo na čas. Ta bo dolga 18 kilometrov in bo bolj ali manj ravninska. Obeta se torej boj Martin/Cancellara, oplemeniten s kakšnim kandidatom za končno zmago, kot so Contador, Kwiatkowski in Thomas. Sledila bo sicer razgibana četrta etapa, v kateri pa bi vseeno lahko videli tudi sprint velike skupine kolesarjev. Zadnja etapa bo še kako zahtevna. V 169 kilometrih bodo morali kolesarji premagati po dva vzpona tretje in po dva druge kategorije. Cilj bo na vrhu vzpona druge kategorije Alto de Malhao. Contador in Tony Martin, ki sta na startu, sta to dirko dobila že dvakrat.

VUELTA A ANDALUCIA RUTA CICLISTICA DEL SOL, PRVA KATEGORIJA

17. februarja se začne tudi Ruta del Sol v španski Andaluziji. Tri razgibane etape, posamična vožnja na čas in ena gorska preizkušnja, ki bo na sporedu zadnji dan. 62. dirka bo imela na startu številne zvezdnike. A najprej h trasi. Prva etapa bo sicer predvsem v prvem delu kar precej razgibana, a potem bo manj zahtevna, tako da bo po vsej verjetnosti prišlo do sprinta glavnine. Druga etapa do Cordobe bo sicer ravninska, a bo na 163 kilometru vrh kategoriziranega vzpona. Sledil pa bo še spust proti cilju. Tretja etapa bo imela kar štiri kategorizirane vzpone, med favoriti za končno zmago pa ne bi smela prinesti sprememb. Potem bo tu posamični kronometer, dolg 21 km.

Končal se bo na vrhu krajšega vzpona. Peta in obenem zadnja etapa bo najtežja. Pet kategoriziranih vzponov, vključno z najtežjim ciljnim. Cilj bo na vrhu vzpona Alto Penas Blancas. Lani je dirko po ogorčenem boju z Albertom Contadorjem za dve sekundi dobil Christopher Froome, prej je trikrat zapored zmago v skupnem seštevku slavil Alejandro Valverde. Španec se letos vrača na dirko, medtem ko lanskega junaka Frooma ne bo. Debija v dresu Skya zaradi bolezni ne bo doživel niti Mikel Landa. Zato pa bo Sky vodil trenutno zelo dobro pripravljeni Wout Poels. Omenimo še kolesarje, kot so Rafal Majka, Roman Kreuziger, Bauke Mollema, Tejay Van Garderen, Philippe Gilbert, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Jerome Coppel, Sylvain Chavanel, Filippo Pozzato … Izmed Slovencev bo na startu samo eden. To bo Borut Božič, ki bo v dresu Cofidisa opravljal vlogo pomočnika Nacerju Bouhanniju.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ