V troboju odločale malenkosti, Jan Trantik 13.

V troboju odločale malenkosti, Jan Trantik 13.
17.08.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Danes je bil na EP v Munchnu dan za obe vožnji na čas. Tako članice kot člani so se pomerili na 24 kilometrov dolgi trasi. Najboljši Slovenec pa Jan Tratnik.

Kolesarji in kolesarke so morale v vožnji na čas premagati 24 kilometrov. Ne posebej dolg kronometer, a vendarle so bili favoriti povsem pri vrhu. Najprej v moško konkurenco. Tu je Slovenija imela dva predstavnika. Matic Žumer je zasedel 28. mesto.

Jan Tratnik je bil po pričakovanjih boljši, a se za najvišja mesta vseeno ni uspel boriti. Na prvem vmesnem času po dobri minuti dirkanja - na vrhu uvodnega klanca - je za takrat najhitrejšim Filippom Ganno zaostajal za dobrih pet sekund. Na koncu pa je s povprečno hitrostjo 50,03 km/h progo premagal 1:41 počasneje od evropskega prvaka. Tratnik je bil 13., prvak pa je po napetem boju postal Stefan Bissegger.

Švicar, ki je že večkrat pokazal, da je lahko predvsem v krajših vožnjah na čas zelo hiter je bil tokrat spet izjemen. Predvse zaključni del je odpeljal izvrstno. Na cilju je postavil čas 27:06. Ob prečkanju ciljne črte je za 27 sekund ugnal do takrat vodilnega Mikkela Bjerga. Povprečna hitrost pa kar 53,14 km/h. A Bissegger je moral še kar nekaj časa čakati na prihod zadnjih dveh. To sta bila evropski prvak Stefan Kung in svetovni prvak Filippo Ganna, ki se je na pot podal kot zadnji.

Kung je proti koncu tudi pospeševal in hitro je postalo jasno, da bodo malenkosti odločale. Res so. Kung je na koncu za rojakom zaostal za manj kot pol sekunde. Potem pa smo morali počakati še na prihod Ganne. Italijan pa je v drugem delu kronometra izgubljal in je zaostal za devet sekund. Dovolj za tretje mesto. Prvi torej Bissegger, drugi Kung, tretji pa Ganna. Sledili so Bjerg, Bodnar, Healy, Vauquelin, Hulgaard, Van Emden in Kangert.

V ženski konkurenci je lanski uspeh uspela ponoviti Marlen Reusser, ki je tako poskrbela za popoln švicarski dan v vožnjah na čas. Za 24 kilometrov dolgo progo je porabila natančno 31 minut. Njena povprečna hitrost pa 46,45 km/h. Za seboj je pustil tudi dve Nizozemki. Ellen Van Dijk se ji je najbolj približala, saj je zaostala za vsega šest sekund. Tretja je bila Markus Riejanne. Zaostala je za 28 sekund. Slovenija je imela na startu eno predstavnico. Eugenia Bujak je z zaostankom 2:31 zasedla 16. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ