V UAE prihaja španski čudežni deček

V UAE prihaja španski čudežni deček
16.06.2021 AVTOR: DZ, vir: Cyclingweekly

Juan Ayuso. UAE je s tem 18-letnim fantom že lani podpisal predpogodbo, Španec pa že zdaj blesti.

Juan Ayuso. Ime, ki si ga moramo zapomniti. O tem čudežnem fantu govorijo mnogi. Šele prvo leto kolesari med mlajšimi člani - še lani je bil mladinec in je zaradi novega koronavirusa izgubil skorajda celotno sezono - a že blesti. Med drugim je pred dnevi dobil desetdnevni dobil Giro za mlade kolesarje.

Prepričljivo, saj je dobil kar tri etape. Blestel pa je na najtežjih vzponih. S tem je postal najmlajši zmagovalec te dirke v zgodovini. Letos še kot član moštva Colpack Ballan, ki je nekakšna razvojna ekipa moštva UAE Team Emirates. Z World Tour ekipo, v kateri vozita tudi Tadej Pogačar in Jan Polanc je lani podpisal kar petletno pogodbo - ker še ni bil polnoleten, je pogodbo v resnici podpisal njegov oče.

Ayuso bi se moral World Tour ekipi pridružiti avgusta, a so po njegovem uspehu pohiteli in se je ekipi pridružil že 13. junija. Španski mediji ga že razglašajo za prihodnost španskega kolesarstva. "V mlajših kategorijah je zmagoval z veliko lahkoto. Napadal je 60 kilometrov pred ciljem in prišel sam do cilja. Zakaj smo podpisali tako dolgoročno pogodbo? Ker ima stil, je ambiciozen in ima zmagovalno miselnost. Je čisti talent. Tega ne moreš kupiti," je dejal Joxean Matxin.

Ayuso, tako kot Tadej Pogačar trenira pod vodstvom Iniga San Milana, ki je za Marco dejal: "Ima podobne sposobnosti kot Tadej. Obrača 6,2 vata/kg. Je zelo dober na vzponih, ravninah in kronometrih. Je pa Pogačar precej bolj miren kot on." Ayuso ima kar 183 centimetrov in 65 kilogramov. "Naučiti se mora živeti s pričakovanjih, ki jih zdaj imajo vsi. Moti me, če se kolesarje primerja. Želimo, da je to eden in edini Ayuso," je o morebitnih primerjavah s Pogačarjem dejal Matxin.

Ayuso, ki je rojen v Barceloni - živel pa je v ZDA in potem v Alicanteju - naj bi letos nastopal predvsem na španskih dirkah, morda že na klasiki San Sebastian. "Je najbolj profesionalen kolesar, kar sem jih kdaj videl, vendar ga moraš ustaviti, saj se sam ne želi. Če mu rečeš, naj naredi štiri ure, bo naredil štiri ure in minuto, če je slučajno moral zavirati pred semaforjem," je še dejal San Milan.

Obenem je za Ayusa izpostavil, da želi vedeti vse o treningu, delovanju telesa. Kaj pa pravi Ayuso? "Nisem samo jaz tak, da ga zanima znansvetni pristop do kolesarstva. Začelo se je z Remcom Evenepoelom pred tremi leti. Naša generacija, rojena med 2001 in 2002 je zelo nadarjena in v treh do štirih letih bomo vsi na vrhu."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ