V vetru Michael Matthews ... zdaj pa Alpe

V vetru Michael Matthews ... zdaj pa Alpe
18.07.2017 AVTOR: D. Z.
Michael Matthews dobil vetrovno etapo na Touru. Chris Froome ohranil prednost pred Alpami.

Na dirki po Franciji se je tudi uradno začel zadnji, tretji teden dirkanja. Po ponedeljkovem prostem dnevu smo bili priča nadvse zanimivi 16. etapi.

Na startu v kraju Le Puy-en-Velay je bilo še 174 kolesarjev, tudi vsi štirje Slovenci. Manjkal je Philippe Gilbert, ki s Tourom zaradi bolezni ni nadaljeval. Kmalu po uvodnem delu, ki je potekal v rahel vzpon so se kolesarji pričeli vzpenjati na vzpon tretje kategorije Cote de Boussouiet. Dolg je bil 4,5 km, povprečen naklon pa 6,3 %.

V prvem delu je s pobegom večkrat poskusil tudi Grega Bole, a nikomur ni uspelo, saj je bil vedno prisoten tudi Michael Matthews, medtem ko ga kolesarji Quick Stepa zaradi boja za zeleno majico niso želeli pustiti v beg. Ritem je bil izjemen in Marcel Kittel je hitro plačal za to, saj je na vzponu zaostal za več kot minuto. V krizi se je znašel tudi George Bennett, ki se je boril za uvrstitev med desterico v skupnem seštevku. Kasneje je zaradi zdravstvenih težav tudi odstopil.

V ozadju so ostali še Dylan Groenewegen, Primož Roglič, Grega Bole, Borut Božič, Nacer Bouhanni ... In spredaj so to izkoristili. Predvsem kolesarji moštva Sunweb in Dimension Date so krepko pospešili. Skupina s Kittlom ni uspela več ujeti stika z vodilnimi. Le Bouhanniju se je uspelo preseliti med najboljše. Razlika se je le še povečevala. Sprint po 121 kilometrih dirkanja je dobil Michael Matthews, ki je ugnal Andreja Greipla in Sonnyja Colbrellija.

Sledil je napet zaključek 165 kilometrov dolge etape s ciljem v kraju Romans Sur Isere. Pihati je pričel veter s strani. Najprej je dobrih 30 kilometrov pred ciljem z napadom poskušala ekipa Trek Segafredo, potem pa se je pričel boj za pozicije. Dobrih 15 kilometrov pred ciljem pa so pospešili kolesarji Skyja in sledila je huda selekcija. Le redki so lahko sledili tistim najboljšim. V ospredju so ostali prvi štirje v skupnem seštevku, tudi Mikel Landa in Simon Yates, ujeta v drugi skupini pa sta ostala Dan Martin in Louis Meintjes.

Alberto Contador je zaostal še krepko več. Ko so kolesarji zavili proti cilju, so imeli veter v hrbet in takrat so bile hitrosti že krepko čez 60 km/h. V ospredju je ostala skupina vsega 22 kolesarjev. Dva kilometra pred ciljem je napadel Daniele Bennati, vendar so Italijana uspeli ujeti. Sledil je sprint. Prezgodaj ga je začel Greg Van Avermaet. Na zavitih ulicah in v tem sprintu je bil najspretnejši Michael Matthews. Avstralec se je veselil druge etapne zmage na letošnjem Touru, pa čeprav je v samem sprintu ob ograjo nekoliko zaprl Johna Degenkolba, ki se je takoj po cilju tudi jezil.

A zadovoljiti se je moral s tretjim mestom. Drugi je bil Edvald Boasson Hagen, ki je sprint začel preveč v ozadju. V skupnem seštevku ima Froome 18 sekund prednosti pred Arujem, 23 pred Bardetom in 29 pred Uranom. Na peto mesto se je povzpel Mikel Landa, šesti je Simon Yates, na sedmo pa je padel Dan Martin, ki zaostaja za vsega dve minuti in tri sekunde. Dirka je zares še zelo odprta.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ