V vroči Avstraliji v novo sezono

V vroči Avstraliji v novo sezono
08.01.2018 AVTOR: D. Z.
Santos Tour Down Under je pred vrati in posledično začetek kolesarske sezone 2018. Na startu bodo nekateri zvezdniki s Petrom Saganom na čelu.

Dirka Tour Down Under praznuje 20. obletnico. Letos se bo začela 16. januarja, končala pa 21. Sploh prvič po letu 1999 pa se bo začela v pritanišču Adelaide.

Po prihodu v mesto Lyndoch, ki bo gostilo cilj prve etape, bodo kolesarji opravili še tri kroge. Etapa bo dolga 145 kilometrov. Sledila bo v zadnjih letih že tradicionalna etapa od Unleyja do Stirlinga. Za konec bodo kolesarji odpeljali še tri razgibane kroge, na katerih so v preteklosti odpadli številni sprinterji. Glenelg bo gostil start tretje etape, cilj pa bo v Victor Harborju.

Gre za sprintersko etapo, kolesarjem pa lahko načrte prekriža predvsem veter ob obali. Novost je četrta etapa s sicer že poznanim startom v Norwoodu in ciljem v zgolj 15 kilometrov oddaljeni Uraidli, ki bo sploh prvič gostila cilj etape. V zadnjih desetih kilometrih bodo morali kolesarji premagati tudi vzpon, ki bo mariskoga izločil iz igre za etapno zmago. Potem pa že klasična peta, obenem kraljevska etapa. McLaren Vale bo gostil start preizkušnje, ki se bo končala na Willunga Hillu. V zadnjih štirih letih je tu zmagoval Richie Porte, ki si je lani priboril tudi končno zmago.

Zaključni vzpon bodo kolesarji prevozili dvakrat. Etapa bo s 151 kilometri tudi najdaljša. Sledil bo še zaključek v mestu Adelaide. Zadnja, šesta etapa bo dolga vsega 90 kilometrov. Jasno je že, da se spet obeta huda vročina in v tej vročini bomo že lahko spremljali nekatere zvezdnike tega športa, ki bodo tako zelo zgodaj začeli novo sezono. Na startu bo namreč spet svetovni prvak Peter Sagan. Vrača se tudi Andre Greipel, ki je rekorder po številu etapnih zmag na tej dirki, saj je do zdaj dobil že kar 16 etap. Nemec je dirko dobil tudi že v skupnem seštevku.

Podobno kot Simon Gerrans, Rohan Dennis in Richie Porte. Slednji bo branil lansko prepričljivo zmago. Ob sebi bo imel izjemno močno ekipo BMC, v kateri stsa še dva nekdanja zmagovalca, že omenjena Gerrans in Dennis. Med prisotnimi lahko izpostavimo še nekatera imena, kot so domačin Caleb Ewan, Sam Bennett, Maciej Bodnar, Ion Izagirre, Domenico Pozzovivo, Pierre Latour, Elia Viviani, Robert Gesink, George Bennett, Egan Bernal, Rui Costa, Diego Ulissi … Porte je lani kar za 48 sekund ugnal Estebana Chavesa ter za 51 Jayja McCarthyja in Nathana Haasa. Sledili so Ulissi, Dennis, Valls, Gesink, Kelderman in Restrepo. Slovencev tokrat očitno ne bo na startu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ