V zavetrju: Andrej Žavbi

V zavetrju: Andrej Žavbi
14.12.2016 AVTOR: Matej Zalar
V Biciklovem zavetrju se je oglasil tudi Andrej Žavbi, amaterski kolesar leta po izboru kolesarske zveze Slovenije in tretji na svetovnem prvenstvu.

Andrejevo kolo

znamka: Cannondale
model: Supersix Evo
obročniki: Kavitec 5.5T
prestavni sistem: Shimano Dura-Ace
posebnosti: /
teža: 7kg

Andrej Žavbi je bil nekdaj odličen šprinter, vozil pa je v majici KD Rog in jugoslovanske reprezentance. Nato se je za nekaj časa umaknil iz kolesarstva, ob povratku v amaterske vode pa je takoj začel nizati vrhunske rezultate. Kot člane kipe Tuš Team je nastopil na svetovnem prvensvu v Perthu v Avstraliji, kjer je v svoji starostni kategoriji dosegel izvrstno tretje mesto. Dobre vožnje na cesti dopolnjuje z dirkališčnim kolesarstvom, lepe uvrstitve je dosegel tudi na velodromu v Manchestru. Njegove rezultate so prepoznali pri Kolesarski zvezi Slovenije, na prireditvi Večer zvezd je prejel nagrado za najboljšega amaterskega kolesarja leta 2016.

Od kdaj in zakaj?
Od malega sem igral nogomet. Ko sem bil star trinajst let, sem z nekaj prijatelji z vasi začel trenirati kolesarstvo pri ljubljanskem Rogu. Pri Rogu sem tekmoval trinajst let, od tega šest let v članski ekipi. Pred dobrima dvema letoma sem ponovno začel tekmovati, najprej nekaj mesecev kot član Bambijev, potem pa dve leti pri Tuš Teamu.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?
Letos sem tekmoval s Cannondaleom. Imam pa v garažo še eno cestno kolo Scott, kolo za kronometer Felt, kolo za velodrom Planet X in pa gorsko kolo. Kolesa smo včasih menjali vsako leto, tako da sem vozil kolesa vseh mogočih znamk. 


Se ukvarjate le z eno disciplino, ali ste vsestranski kolesar?
Najbolj so mi všeč cestne dirke in dirke na velodromu. Tekmujem tudi na kronometrih in gorskih cestnih dirkah. Na gorskem kolesu pa opravim le nekaj treningov in se malo rekreiram, da vnesem malo spremembe.

 
Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?
Kolo mi pomeni svobodo, sprostitev, veselje, koristno preživljanje prostega časa. Tekmovalnost pa je sestavni del kolesarstva.

 
Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?
Na kolesu preživim približno 14 ur na teden. Treningi se povsem razlikujejo, eni so manj zahtevni in posledično daljši, pri drugih pa delam krajše intervali, a je intenzivnost mnogo višja. Posledično tudi niha število preživetih ur na kolesu v enem tednu. 

 
Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?
Od pozne pomladi do začetka jeseni. Takrat, ko je dovolj toplo, da za kolesarjenje ne potrebujem dodatnih oblačil.

 
Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?
Sem član ekipe TUŠ Team. Najraje kolesarim v družbi. Večino treningov pa zaradi težkega prilagajanja časa opravim kar sam.

 
Kaj pa vaša tekmovalna plat?
Tekmovanja so vzpodbuda za boljši trening in napredovanje. Želim se preizkusiti, do kje lahko napredujem. Imam še nekaj ciljev, ki jih želim doseči v svoji drugi tekmovalni karieri.

 
Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?
Zagotovo je to svetovno prvenstvo v Perthu Avstraliji letos. Po velikih težavah in skorajda že izgubljeni dirki se mi je uspelo pobrati in izvleči bronasto medaljo, na katero sem res ponosen. Vedno se je treba boriti do konca.

 
H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?
V prihodnje želim predvsem napredovati v disciplinah, kjer trenutno še nisem dovolj dober, in se posledično izpopolniti kot kolesar. 

 
Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?
S kolesom okrog sveta.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ