V zavetrju: David Per

V zavetrju: David Per
23.11.2016 AVTOR: Matej Zalar
Ta teden se je v zavetrju oglasil David Per, zmagovalec dirke po Flandriji za kolesarje do 23 let, ki zapušča novomeško Adrio in odhaja v WorldTour k Bahrajn - Meridi.

Davidovo kolo

znamka: Specialized

model: Tarmac S-works

obročniki: Campagnolo bora

prestavni system:  Campagnolo Chorus 11s

posebnosti: Kolo je črne barve. Na kolesu za trening imam tudi merilec moči SRM, na kolesu za dirko pa ne. Vozim okvir velikosti 59cm, saj sem za kolesarja kar velik.

Teža: Mislim da je kolo težko okoli 7,2kg, sicer pa se sam z težo kolesa ne obremenjujem preveč, rad imam da je kolo dovolj togo in trdo. 

 

David Per je kolesarsko znanje nabiral kot član novomeške Adrie Mobil v vseh mlajših kategorijah, izkazal pa se je tudi kot član ekipe do 23 let. Letos je s slovensko reprezentanco zablestel v Belgiji, kjer je dobil prestižno dirko po Flandriji za mlade kolesarje in tudi svetovno javnost opozoril na velik potencial, ki se skriva v njegovih nogah. Opazili so ga pri Bahrajn - Meridi in prihodnje leto bo kolesaril med največjimi zvezdniki tega športa.

Od kdaj in zakaj?

S kolesarstvom sem se začel ukvarjati junija 2007, spomnim se da je ravno v tistem času skozi moj domači kraj potekala dirka po Sloveniji. Točnega vzroka, zakaj sem se začel ukvarjati s kolesarstvom nevem, je pa res, da sem se že od malega zelo veliko vozil s kolesom.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Spomnim se prvega treninga, ko sem na trening prišel še s svojim gorskim kolesom v tekaških copatih. Za začetek me je moj prvi trener, Sandi Papež, prijavil na dirko šolskih otrok v Mirni Peči. Dirkal sem z gorskim kolesom in zmagal, kljub temu, da so nekateri že imeli “specialke ”. Kmalu za tem sem dobil prvi klubski dres in pravo cestno kolo, znamke Gitane. Bil sem zelo vesel, imel sem občutek, da po cesti kar letim, saj je bilo to kolo veliko hitrejše kot moje gorsko kolo. S tem dnem sem tudi postal član kolesarskega kluba Adria Mobil. Vsak dan sem obiskoval treninge in začel nastopati na pravih kolesarskih dirkah v Sloveniji in tujini. Od začetka sem zmagal na skoraj vseh dirkah, to je spodbudilo v meni še večjo željo, da nekoč postanem profesionalni kolesar.

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranski kolesar?

Pri cestnem kolesarstvu se težko ukvarjaš le z eno disciplino. Do sedaj sem treniral vse, tako da mislim, da sem kar kompleten. Seveda pa če želiš biti v samem svetovnem vrhu, moraš kakšno disciplino malenkost zapostaviti in postaviti v ospredje tisto, ki ti je najbolj pisana na kožo. Mislim, da se sam še nisem posebej specializiral, treniral sem vse, le enkrat kakšno stvar malo več kot drugo. Odvisno od tekme, ki je bila pred mano.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?

Kolo mi pomeni nekakšno sprostitev, pa tudi obvezo. Zelo rad se zapeljem s prijatelji po lepem vremenu na kakšno krajšo turo. Ko pa se resno pripravljam na tekmovanja, najrajši treniram sam. Mislim, da sem tako najbolj skoncentriran na to, kar delam.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Zelo odvisno od obdobja v sezoni. Mogoče med dirkami celo manj, saj je več časa namenjenega počitku kot samemu treningu. V času treningov pa mislim da sem tedensko na kolesu okoli 15 ur.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Najrajši treniram poleti, saj mi vročina ni ovira. Rad imam, ko lahko oblečem le kratek dres in mi ni potrebno razmišljati, ali me bo v kakšen spust zeblo ali ne. :)

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Treniram najraje sam, če gre za kakšne daljše treninge, pa grem rad tudi v skupini zsklubskimi prijatelji. Zaenkrat sem še član kolesarskega kluba Adria Mobil.

Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Tekmovanja so nekako moj cilj, saj treniram zato, da tekmujem in ne zato, da se z ostalimi primerjam na lokalni klanec, kako hitro se lahko peljem gor. Rad tekmujem in pomagam klubskim kolegom, da dosežemo dobre rezultate.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Do sedaj mi je v spominu najbolj ostala vožnja na dirki po Flandriji za kolesarje do 23 let, letos aprila. To dirko sem zmagal in sem na to ponosen. Bila je moj cilj že od začetka sezone in sem vesel, da sem jo uspel zmagati. To je do sedaj zame največji uspeh.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

S trenerjem na začetku sezone zastavimo cilje in dirke, na katerih želim biti dober in dobro nastopiti. Nato mi trener sestavi pravi načrt treningov zame, ki mu sledim.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Težko bi izbral sanjski kolesarski dopust, vseč mi je bilo, ko sem dve leti nazaj januar preživel na Kanarskih otokih. Tam je dovolj cest in vzponov s prelepimi razgledi. Všeč mi je tudi kakšen bike park z downhill progami. Rad se vozim v dolino hitro, hehe. :)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ