V zavetrju: Gregor Sikošek

V zavetrju: Gregor Sikošek
06.07.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Naslednji gost v rubriki V zavetrju je Gregor Sikošek, člank ekipe JB Team in novopečeni državni prvak v olimpijskem krosu (XCO) med amaterji.

Gregorjevo kolo
Znamka: Specialized
Model: novi S-Works Tarmac
Obročniki: KAVITEC 4.0T
Prestavni sistem: Shimano Dura-Ace 9000
Posebnosti (barva, merilec moči, prestavna razmerja, personalizacija, ipd.): barva kolesa chameleon (modro-vijolična, odvisno od svetlobe), gonilka ROTOR 3D+ 53/39 z merilcem moči Power2max, zobnik 11-25 ali 11-28, krmilo 40 centimetrov
Teža: odvisno od obročnikov in tubularjev, na državnem prvenstvu v maju v Pesnici pri Mariboru z obroči KAVITEC 7,3 kilograma.

Gregor Sikošek prihaja iz Novega mesta, v najstniških letih pa je bilo v njegovih mislih le smučanje. Nekaj časa se je s smučanjem ukvarjal kot učitelj, nato pa presedlal na motokros, kjer se je preizkušal kot mehanik. Sledilo je nekaj sezon na cestnem motorju, nato pa mu je pot prekrižala poškodba pri smučanju leta 2008. Specialist mu je svetoval kolesarjenje in tako je leta 2009 v roke Sikoška prišla prva specialka. Od takrat naprej je zapisan kolesarstvu.

Od kdaj in zakaj?

Kolesarim od aprila 2009, začel sem zaradi bolečine v desnem kolenu po končani smučarski sezoni, da si okrepim vse vezi v kolenih. Preizkusil sem se v novem športu, ki mi je bil že od nekdaj všeč, kajti na Dolenjskem je kolesarstvo zelo razvito.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Od 25. leta starosti, 11 mesecev na leto, povprečno 10 do 12 ur tedensko. Od marca do novembra običajno cestno kolo, pozimi pa se zelo rad usedem na gorsko ali ciklokros kolo, če je le kje kakšno na voljo. Kajti sam sem lastnik le cestnega kolesa.

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranski kolesar?

Sprva sem mislil da mi ležijo le klanci in sem temu posledično posvečal največ časa, redno sem se udeleževal cestnih vzponov, po letu dni pa sem si sposodil prvo ciklokros kolo in odpeljal celotno “divjo zimsko ligo ", ki se je v Slovenijo vrnila po 20 letih. Po odpeljanih štirh dirkah in štirih zmagah sem videl, da mi ležijo tudi drugačni tereni in kolesa, ne le cestno. Zadnji dve leti se zelo rad udeležim zimske MTB lige na Hrvaškem, kjer je prvotnega pomena dobra volja in druženje ter trening za prihajajočo poletno sezono. Od junija letos pa tudi novopečeni, mogoče nekoliko nepričakovani državni prvak v olimpijskem krosu (XCO) med veterani in amaterji.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij, …)?

Kolo je zame glavni vir rekreacije, povezovanje isto mislečih ljudi, kvalitetno preživljanje prostega časa z dobro družbo, spoznavanje kolesarskih dežel in držav nasploh, predvsem pa promocija zdravega športnega duha, fairplaya in širjenje pozitivne energije med kolesarji, kajti predvsem pri cestnih jo manjka.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

V povprečju med sezono preživim 9 do 11 ur tedensko, kakšen teden tudi več. Za običajni trening si skoraj vedno poiščem dobro družbo, kajti tako čas mineva hitreje. Najraje se zapeljem kakšen daljši hribovit krog, po možnosti po neodkritih cestah Dolenjske, Bele Krajine in Posavja.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Najljubši čas na kolesu je zame med mesecem marcem in junijem in septembra ter oktobra. Poletja se zadnja leta rajši izogibam in se posvetim tudi kakšnemu drugemu poletnemu vodnemu športu. Tudi obdobje jesen/pomlad mi zelo ustreza glede dirkanja, zelo rad nastopim na dirki ko dežuje.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Samo prvo leto, leta 2009 nisem bil član nobenega društva, nato pa vse od leta 2010 pa do danes član različnih društev, tudi sam se že dvakrat preizkusil kot predsednik društva, saj mislim, da s tako obliko druženja lažje in hitreje prenašamo znanje, izkušnje in dobro voljo med isto misleče ljudi. Tudi glede nabiranje sredstev je tako lažje, kajti če se člani želimo redno udeleževati maratonov in dogodkov nasploh je to kar velik finančni zalogaj.

Najlepši spomini me vežejo na sezoni 2014 in 2015, ko sem bil član ekipe BIKEREPUBLIC iz Celja, kjer smo bili super ekipa, vendar sedaj zaradi dela v Novem mestu vodim društvo Jani Brajkovič team, novo ustanovljeno ekipo od februarja 2016.

Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Že po dveh mesecih moje “kolesarske kariere ” sem začutil, da bi se rad preizkusil tudi na dirkah, da vidim, do kje lahko posežem. Iz sezone v sezono so se ambicije in rezultati povečevali. Zadnje leto želim vse to prenesti na mlajše kolesarje oz. somišljenike, ki se želijo preizkusiti v amaterskih tekmovalnih vodah, vedno pa dajem tudi veliko poudarka na rekreacijo, zabavo in druženje. Naj ne bo rezultat vedno in povsod primarnega pomena.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Teh je bilo kar nekaj, tako da težko izpostavim le eno. Kar nekajkrat letno uspem zbrati preko 30 kolesarjev in naredimo 200 kilometerski izlet ali kaj podobnega. Mogoče Maraton Alpe leta 2013 z drugim mestom in svetovno prvenstvo 2014 v Italiji v Trentu s tretjim mesto na tehničnem zavitem in zelo razgibanem kronometru.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Ubistvu verjeli ali ne, cilj treninga je kolesarjenje v dobri družbi z različnimi kolesarji, od začetnikov, ki se privajajo na kolo, pa do profesionalnih slovenskih kolesarjev. Rad gledam široko in spoznavam nove ljudi. Kajti 98 odstotkov treningov opravim v družbi, le malokdaj se odpravim sam. Mogoče 1 - 2x tedensko opravim načrtni intervalni trening, ostalo je vožnja “prosto po Prešernu ”. Nekje zadaj v glavi je vedno misel na rezultate na dirkah, vendar ni prvi cilj treninga.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Mogoče je to vprašanje zastavljeno ob rahlo nepravem času, kajti ravno preživljam dopust v Istri, kjer ne pogrešam kolesa. Če bi pa bilo potrebno izbrati destinacijo in družbo, bi pa to bilo verjetno v okolici Nice ali pa na Kanarskih otokih, kjer bi lahko spoznal profesionalne kolesarje in občasno zajahal gorsko kolo ter še rajši stopil na windsurf desko. Skratka nekje ob morju, kjer so lepe ceste in dobri pogoji.

Specialized S-Works Tarmac
Obročniki: KAVITEC 4.0T
Prestavni sistem: Shimano Dura-Ace 9000
Posebnosti (barva, merilec moči, prestavna razmerja, personalizacija, ipd.): barva kolesa chameleon (modro-vijolična, odvisno od svetlobe), gonilka ROTOR 3D+ 53/39 z merilcem moči Power2max, zobnik 11-25 ali 11-28, krmilo 40 centimetrov
Teža: odvisno od obročnikov in tubularjev, na državnem prvenstvu v maju v Pesnici pri Mariboru z obroči KAVITEC 7,3 kilograma.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ