V zavetrju: Jon Božič

V zavetrju: Jon Božič
22.02.2017 AVTOR: Matej Zalar
Danes v zavetrju gostimo kolesarja članske ekipe novomeške Adrie Jona Božiča.

Jonovo kolo

znamka: Specialized

model: S-works Tarmac SL4

obročniki:Campagnolo Bora Ultra 35mm

prestavni sistem: Campagnolo SuperRecord

posebnosti: SRM PowerMeter

 

Jon Božič bo v letošnji sezoni kolesaril kot član največje slovenske ekipe, novomeške Adrie, kjer je kolesaril tudi med dečki in mladinci. V letošnji sezoni bo med mlajšimi kolesarji, a ga čaka obdobje učenja od veteranov, nenazadnje bo letos ekipni kolega izkušenih kolesarjev, kot so Gregor Gazvoda, Jure Golčer in Radoslav Rogina. 

Od kdaj in zakaj?

Kolesarskemu klubu Adria sem se pridružil pri 10 letih, uživati in voziti kolo pa že šest let prej. Še danes se spomnim rumenega Rogovega BMX. Trenirati sem začel iz dveh razlogov, prvi je, da ko sem z mamo in očetom (ki je bil tudi sam kolesar) hodil na dirke navijati za njegove kolege, sem si vedno govoril: "Ko bom velik, bom kolesar, imel bom dobro kolo, vsi mi bodo ploskali, ko bom zmagoval, dobil bom pokal ali medaljo, ves čas bom potoval. " Vse to se mi je zdelo veličastno in sanjsko. Še sedaj sem mnenja, da če si lahko s kolesarstvom služis kruh, je to sanjski poklic. Drugi razlog je bil, da sem od malega obseden s cestnimi kolesi, enostavno povedano sem v njih zaljubljen. Kot otroku mi je bilo cestno kolo nekaj posebnega, ima zakrivljeno krmilo, prestavne ročice so skupaj z zavorami, oboževal sem jih in še vedno jih.

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranski kolesar?

Tekmovalno in v sezoni samo s cestnim kolesom, v zimskem času pa tudi s ciklokrosom in gorskim kolesarstvom.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?

Življenja brez kolesa si sedaj sploh ne znam predstavljati, ker kolo trenutno dejansko je moje življenje. Kot tekmovalec v članski kategoriji in kontinetalni ekipi si želim zmagovati tekme, ker posledično upam, da me bodo dobri rezultati pripeljali v večje ekipe, ekipe World Toura, kar so sanje vsakega mladega tekmovalca.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Koliko časa preživim na kolesu je seveda odvisno od plana treningov, tekem oziroma od obdobja sezone. Skozi celo leto s tekmami in treningi na kolesu preživim okoli 750 ur. Moj običajni trening je dolg tri do štiri ure, vmes naredim intervale, če jih imam tisti dan v načrtu. Pri intervalih si pomagam z merilnikom moči, kadar imam v načrtu intervalni trening, se na kolo najraje odpravim kar sam, saj tako lahko trening izpeljem 100-odstotno.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Verjetno je to zimsko obdobje, ko od januarja do konca februarja opravim največ treningov, v zimskem času celotna ekipa odpotuje tudi na priprave za okrog 14 dni. Priprave so vedno zabavne, naužijemo pa se tudi morja, saj med sezono žal ni časa za oddih na plaži.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Sem član kolesarskega kluba Adria mobil.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Seveda se je spominjam, kot bi bilo včeraj, to je bilo pri mojih petih letih, ko sem se z očetom in mamo, z že omenjenim Rogovim BMX, udeležili maratona po dolini reke Krke. Zame je bila ta vožnja nekaj veličastnega. Kolesariti v množici kolesarjev in na koncu dobiti za to še medaljo, takrat je bilo zame to nekaj neopopisnega.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Zato imam trenerja, ki mu zaupam, oba pa stremiva k čim boljšim rezultatom na tekmah.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Ker imam kolesarski izletov na koncu sezone včasih vrh glave, mi je najlepši dopust na koncu sezone, ko s prijatelji odpotujemo na morje in teden dni neizmerno uživamo v lenarjenju.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ