V zavetrju: Lenart Noč

V zavetrju: Lenart Noč
27.07.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Tudi naslednjemu gostu rubrike V zavetrju je najbolj pri srcu gorsko kolo. Na Biciklova vprašanja je odgovarjal Lenart Noč.

Lenartovo kolo

Znamka: Specialized
Model: S-Works HT WC
Obročniki: Roval/carbon, ZTR/Tune
Prestavni sistem: Shimano XX1
Posebnosti: merilec moči SRM
Teža: različno, odvisno od opreme 

Lenart Noč je zimzeleni kolesar, ki pedala gorskega kolesa poganja že dolgo vrsto let. Kolesarji z Gorenjske se radi ponašajo z vzdržljivostjo in gorenjsko trmo, ki pri Jeseničanih najbolj pride do izraza in nič drugače ni pri Lenartu Noču. Je eden od tistih kolesarjev, ki ima glavne cilje na maratonskih razdaljah in tekmah, v olimpijskih disciplinah pa nastopa bolj kot ne za dodatek in popestritev treninga.

Od kdaj in zakaj?

Leta 1993 sem dobil na test kolo Merida/Exage 500 LX, do takrat pa sem se vozil na Rogovem kolesu z desetimi prestavami. Po le nekaj dneh sem padel na spustu, od novega kolesa pa je cel ostal le še sedež. Takrat se je moja ljubezen do gorskega kolesarstva pravzaprav šele dobro začela.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Odkar imam kolo je to skoraj vsak dan v središču mojega življenja. Vozil pa sem že različne znamke, med drugim tudi Specialized, Scott, Schwin, Gohst, Merida, Corratec, …

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranski kolesar?

Začel sem na tekmovanju v olimpijskem krosu leta 1993 na dirki na Jezerskem, od takrat do leta 2008 sem vozil v različnih disciplinah, XC pa je bil v središču. Od leta 2008 naprej pa vozim le še v disciplini XCM.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij, …)?

Kolo je ‘ ’ za probleme v življenju, ki se te vsak dan dotaknejo. Predstavlja svet, v katerem lahko uživam, kjer sem sam, kjer nabiram dodatno energijo in motivacijo za cilje in prepreke, s katerimi se srečujem. Zagotovo lahko rečem, da je kolo smisel življenja!

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Na kolesu sem vsak dan, se pa treningi iz tedna v teden razlikujejo, zato je težko določiti neko natančno številko. Doma ostanem le takrat, ko je v mojem programu treningov na vrsti počitek, drugače pa grem vedno vsaj na kratko na kolo.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Najraje kolesarim januarja in februarja, ko sem ponavadi na Kanarskih otokih. V Sloveniji je takrat zima in mraz, možnosti za bolezni je veliko, na Kanarskih otokih pa so razmere za kolesarjenje skoraj idealne.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Na kolesu sem najraje sam. Ker je tako ali tako to individualni šport. Ko pa že grem na kolo v družbi, grem najraje z isto mislečimi kolesarji in ne s “težaki ”. Trenutno pa sem v klubu z najdaljšo tradicijo v Sloveniji – ekipi Uni Team!

Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Moje tekmovalne ambicije so nastopi v disciplini XCM,  predvsem imam v mislih dirke v tujini. Tujina zaradi boljše organizacije prireditev in večjega spoštovanja do kolesarjev. Svojo tekmovalno plat poskušam nadgrajevati z dolgoletnimi izkušnjami in nezmotljivimi nasveti g. Pintariča. 

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Evropsko prvenstvo v disciplini XC v Grazu (2003). Imel sem štartno številko 100, končal pa sem na 43. mestu med vsemi nastopajočimi. In to v kategoriji Elite! Na to vožnjo sem definitivno najbolj ponosen.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Cilj mojih treningov je predvsem izboljšanje pripravljenosti in nadgrajevanje kolesarskega znanja.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Idealen dopust bi bil izlet z mojo partnerico Polono in hčerko Leno v Dolomite.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
kenz76 27.07.2016 10:37

In že večkrat dokazal, da sodi v sam vrh XCM! 

leopardTrek 27.07.2016 18:51

hmmm nezmotljivi nasveti g. Pintariča :S Taki nasveti, kot jih je dajal Blaži Klemenčič?

kenz76 29.07.2016 07:55
@kenz76:

In že večkrat dokazal, da sodi v sam vrh XCM! 

Zanimivo, da se za pohvalo dobi minus, za namigovanje na doping pa kar trije plusi... :-/
Bembara71 29.07.2016 08:13

@kenz76 Mogoče je pa razlog v mentalnem sklopu Slovencev. Nič osebno, samo dosti krat lahko preberemo kaj na to temo. Kritika je vedno dobrodošla, če izboljšuje zadeve. V štartu raztrgati vse živo pa tudi ni način. No pa smo spet pri Slovencih - vedno dve skrajnosti.

Lp

Lumen 29.07.2016 09:38

Sem malo popravil te pluse in minuse mežik

miha 29.07.2016 11:16
@kenz76:
@kenz76:

In že večkrat dokazal, da sodi v sam vrh XCM! 

Zanimivo, da se za pohvalo dobi minus, za namigovanje na doping pa kar trije plusi... :-/

To je pa ja enostavno sosledje razmišljanja.

Drugi komentar vzameš za utemeljeno dejstvo. Prebereš prvi komentar in valda kenc podpira to in si zasluži -. Čist logično.


Drugače pa mislim, da kometra leoparda ni napačen. Ne bi rekel ali kaj namiguje ali ne, ampak izpostvlja vprašanje občustljivosti družbe na doping in prevare na splošno. Nekako se mi zdi prav, da smo kot družba občutljivi na omenjeno ter na osebe, ki so na tak ali drugačen način povezane z aktivnostmi, ki so moralno ter zakonsko sporne. Pa naj gre za Pinto, Bavčarja,...

Se mi zdi, da je postalo družbeno sprejemljivo oz. po eni strani že vrednota, da se v športu, poslu, življenju prevara, goljufa in krade. Pa verjetno to ni prav?! 

mtj 29.07.2016 11:58

@kenz76: se strinjam s tabo

@leopardTrek: se strinjam s tabo

leopardTrek 29.07.2016 19:48

Nisem namigoval na doping, vendar sam nebi ravno javno razlagal, da zaupam g. Pintariču, čigar metode so skrajno sumljive in so se konec koncev tudi dokazale za nečiste....

kenz76 29.07.2016 22:19

"kenc" ne podpira dopinga, podpira pa uspehe športnikov!  smeh 

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ