V zavetrju: Luka Tavčar

V zavetrju: Luka Tavčar
21.09.2016 AVTOR: Matej Zalar
Tokrat se je v zavetrju ustavil gorski kolesar kamniškega Calcita Luka Tavčar.

Lukovo kolo

znamka: GT

model: Zaskar PRO

obročniki: Stan's NoTubes ZTR Crest

prestavni sistem: Shimano XT 1x10

posebnosti (barva, merilec moči, prestavna razmerja, personalizacija, ipd.) Črno-rumene barve, kaseta 11-36, verižnik 30T

teža 10 kg

 

Sem 24-letni kolesar kamniškega Calcit bike team-a. Prihajam iz Žirov, kjer imam odlične pogoje tako za treninge z gorskim kot cestnim kolesom. Pred letom dni sem v svoji prvi XC tekmovalni sezoni osvojil skupni seštevek slovenskega pokala v Elite kategoriji, sedaj pa se vedno bolj usmerjam v maratonske vode.

Od kdaj in zakaj?

Preden sem resno sedel na kolo, sem se ukvarjal s številnimi drugimi športi. Treniral sem floorball (dvoranski hokej) in nogomet, rekreativno pa sem se ukvarjal še s plezanjem, badmintonom, turnim smučanjem, gorskim in smučarskim tekom.

S kolesarstvom se resno ukvarjam zadnji dve leti pod taktirko trenerja Gregorja Mikliča.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Zadnje leto in pol vozim kolo GT Zaskar Pro. Brez dvoma je to moje najljubše kolo do sedaj, cenim tako njegovo togost na vzponih kot okretnost na spustih. Predvsem na spustih moram še izpiliti tehniko, da bom lahko izkoristil vse, kar mi kolo nudi.

Se ukvarjate le z eno disciplino, ali ste vsestranski kolesar?

V tekmovalnem kolesarstvu nisem dolgo, tako do vozim čim več različnih disciplin. Pretekli dve sezoni je bilo težišče pomaknjeno h krosu, v prihodnje pa bom vozil več maratonov, ki mi bistveno bolj ležijo in v njih uživam.

Rad odpeljem tudi kakšno dirko s cestnim kolesom, predvsem vzpone.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?

Kolo je izjemno orodje za raziskovanje narave in odkrivanje novih poti. V zadnjem obdobju imam na kolesu tudi vedno večje tekmovalne ambicije, se bom pa s tem športom brez dvoma ukvarjal tudi po koncu tekmovalne kariere.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Tedensko nekje med 10 in 15 ur, odvisno od obdobja sezone, v katerem se nahajam. Veliko dam tudi na počutje in le-temu prilagajam količino in intenzivnost treninga.

Običajni trening v bistvu ne obstaja. V tednu, ko imam čez vikend tekmo, je npr. polovica treningov nizke intenzitete, 1-2 treninga sta namenjena raznoraznim intervalom ter en dan za tekmo. Po tekmi običajno sledi dan počitka ali razpeljava.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Vsako po svoje, le pozimi se kolesu poskušam čim bolj izogniti. Brez kolesa tudi čez zimo seveda ne gre, čeprav se takrat mnogo raje odpravim na gorski tek ali turno smuko.

Spomladi je zelo lepo, ko na enoslednicah rastje še ne podivja in je vožnja zelo tekoča in pregledna. Poletje razveseljuje z visokimi temperaturami, svoj čar pa ima tudi jesen.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Največ kolesarim sam, včasih si za to početje najdem tudi kakega sotrpina v lokalnem okolju. Sem član kamniškega Calcita in s klubom občasno naredimo skupni trening.

Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Tekmovanja so mi v velik užitek, kar še posebej velja takrat, kadar sem v formi. Letos sem imel tudi obdobje krize, ko me tekme niso motivirale, pa sem jih vseeno odpeljal. Tudi iz takih situacij se kaj naučiš, čeprav menim, da je dirkanje brez užitka čisti nesmisel.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Mislim, da bo to kar (še zveža) zmaga na 3-dnevnem etapnem mtb maratonu Trans Dinara. Ponosen sem predvsem na prvo etapo, v kateri sem si nabral lepo prednost, v drugi etapi sem za hiter začetek kar lepo plačeval.

Na cesti mi je uspelo doseči nekaj rekordov na vzponih, na katere sem prav tako ponosen.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Motivira me stalen napredek, zaradi česar se lažje lotim intervalnih treningov, ki niso najbolj zabavni. Ko pa enkrat ne bom več resno tekmoval, mi bo še vedno ostal užitek v kolesarjenju.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Nekam v objem gora, z obilico možnost tako za gorsko kot cestno kolesarjenje. Tudi možnosti ukvarjanja z drugimi športi pri izbiri ne gre zanemariti.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ