V zavetrju: Matej Mohorič

V zavetrju: Matej Mohorič
09.11.2016 AVTOR: Matej Zalar
Tokrat si je čas za obisk v zavetrju vzel Matej Mohorič, dvakratni svetovni prvak, ki dodatne predstavitve v resnici ne potrebuje.

Matejevo kolo

 

znamka: Merida
model: Reacto
obročniki: Fulcrum
prestavni sistem: Shimano
posebnosti: barve Lampre Merida
teža: cca 7.5 kg

Matej Mohorič dodatne predstavitve med kolesarskimi navdušenci niti ne potrebuje, a ga vseeno predstavimo v nekaj besedah. Je profesionalni kolesar Lampre-Meride, v najvišjem razredu kolesarstva dirka že tri leta, a še vedno sodi med mlajše kolesarje v pelotonu. K Cannondaleu je prestopil že pri 19-ih letih, še kot član kranjske Save pa je v zaporednih letih postal svetovni prvak najprej med mladinci, nato pa še med mlajšimi člani, kar pred Supermanom iz Podblice ni uspelo še nikomur.

Od kdaj in zakaj?
S kolesarstvom se ukvarjam od svojega 12. leta, ko sem začel nastopati za domači klub, KK Sava iz Kranja. Kolo mi je bilo že od malih nog všeč. Ko so se vrstniki z vasi začeli vpisovati v kolesarski klub, te priložnosti tudi sam nisem želel spustiti z rok.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?
Imam kar nekaj koles, tisto glavno kolo, s katerim si služim kruh, pa mi zamenjajo vsako leto. Letos smo v Lampre - Meridi vozili na odličnih Merida Reacto specialkah. Imam tudi ekipno kolo za kronometer Merida Warp. Poleg tega sem si tudi sam kupil še nekaj drugih koles, med njimi kolo za ciklokros, pa tudi dve gorski kolesi.
 
Se ukvarjate le z eno disciplino, ali ste vsestranski kolesar?
Ker sem poklicni cestni kolesar, dirkam samo s cestnim kolesom. Nekaj treningov na leto pa opravim tudi z gorskim ali ciklokros kolesom.
 
Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?
Kolesarstvo je moj poklic, a hkrati tudi moj hobi. Brez kolesa si svoje življenje težko predstavljam, a ne bi rekel da je kolo ravno smisel življenja. V življenju so tudi stvari, pomembnejše od tega, koliko vatov lahko nekdo obrne na klanec.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?
Tedensko med sezono na kolesu preživim od 15, pa tudi do 35 ur (na najtežjih etapnih dirkah). Običajen trening je sestavljen iz različnih intervalov.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?
Najraje imam jesenski čas, ko gre sezona proti koncu se na kolesu lahko povsem sprostim.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?
Na trening grem včasih sam, večkrat pa v družbi prijateljev. Velikokrat treniram s Savčani v Kranju.

Imate tudi tekmovalne ambicije?
Svoje tekmovalne ambicije uresničujem na dirkah z ekipo.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?
Najbolj sem ponosen na svoj drugi naslov svetovnega prvaka, med mlajšimi člani, pred štirimi tremi leti v Firencah.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?
Gradim na temeljih, ki sem jih postavil v teh treh leti med profesionalci. Nikamor se mi ne mudi. Verjamem, da bo moj trud kmalu poplačan.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?
Nekoč bi se rad udeležil kakšne izmed večjih etapnih dirk z gorskim kolesom, kot je npr. Transalp ali Cape Epic. Gorsko kolo mi je morda še bolj pri srcu kot cestno, čeprav že celo življenje tekmujem na cestnem kolesu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ