V zavetrju: Tina Perše

V zavetrju: Tina Perše
29.06.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Tina Perše je prva gostja v rubriki V zavetrju, kjer bomo predstavljali tekmovalne in malo manj tekmovalno naravnane kolesarske zanesenjake iz vseh disciplin.

Tinino kolo

Znamka: ROSE
Model: Psycho Path
Obročniki: Mavic Crossmax SL
Prestavni sistem: Shimano XTR 1x11
Posebnosti: Črno-modre barve, prestavno razmerje - spredaj 30T, zadaj 40-11, z merilcem moči Stages, na krmilni opori je Garmin Edge 520
Teža: 9,5 kg 

Tina Perše je 21-letna gorska kolesarka, ki za ekipo Calcita iz Kamnika v kategorijah U23 in ELITE nastopa predvsem v olimpijskem krosu. Izhaja iz plavalnih voda, tuje pa ji ni niti dirkanje na cesti. Lani je osvojila skupni seštevek slovenskega pokala v kategoriji elite, tudi letos z ROSE Psycho Pathom dirka odlično. Tina je prva gostja nove Biciklove rubirke V zavetrju.

Od kdaj in zakaj?

Že od malega sem veliko časa preživela v naravi. Nekaj let sem trenirala plavanje, potem pa sem si poškodovala ramo. V tem času sem s starši večkrat odšla kolesarit. Mami naju je enkrat s sestro prijavila na gorsko kolesarsko tekmo. Zelo mi je bilo všeč, zato sem se kasneje vpisala v klub. Tako se je začelo. Od takrat nisem nikoli pomislila, da ne bi več kolesarila.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

ROSE Psycho path je moja prva izbira. Vozim ga letos in je moje najljubše kolo do sedaj. Je zelo odzivno, vodljivo kolo z najboljšo opremo. Primeren je za tekme v krosu in tudi daljše, bolj sproščene ture.

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranska kolesarka?

Moja prva disciplina je kros. Včasih pa za trening odpeljem tudi kakšno cestno dirko. Letos sem več na gorskem kolesu, prejšnja leta pa sem več treninga in dirk opravila tudi na cesti.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij, …)?

Brez kolesa si težko predstavljam življenje. Na kolesu se umirim, uživam v naravi, ob tem pa uresničujem tudi tekmovalne ambicije, brez katerih dirkanje ne bi imelo smisla.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Večinoma od 10 do 15 ur. Odvisno tudi v katerem obdobju treninga sem. Med sezono naredim malo manj ur, a so treningi hitrejši. Pozimi in spomladi koleasrim malo več.

Doma si zamislim traso treninga. 20-30 min namenim ogrevanju, za tem sledi glavni del treninga – intervali. Do doma naredim še razpeljavo. Še posebej so mi všeč daljši treningi, kjer lahko raziskuješ okolico.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Meni je najlepše spomladi, ko se začne narava prebujati in gozd začne zeleneti. Tudi jeseni po koncu sezone je lepo. Takrat je čas za daljše in bolj sproščene ture. Gozd pa je takrat obarvan v čudovite barve.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Sem članica kamniškega Calcita, a kljub temu večinoma vozim sama. Občasno se udeležim runde, ki poteka blizu doma.

Imate tudi tekmovalne ambicije? 

Tekmujem v gorsko kolesarskem krosu. Po naravi sem precej tekmovalna, rada se primerjam z drugimi. Pri boljših vidiš, kje so meje, kako se da natrenirati telo. To me motivira.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Ponosna sem na vožnjo z Evropskih iger v Bakuju. Tam sem dosegla 14. mesto v močni konkurenci, tudi zaostanek ni bil tako velik za zmagovalko Jolando Neff.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Žene me napredek. Vedno si želim biti boljša. Treninge načrtujeva skupaj s trenerjem Gregorjem Mikličem, ki me dobro pozna in se spozna na trenažni proces. Med sezono si izberem tekmo, na kateri bi rada dobro nastopila. Trening potem prilagodiva tekmi. 

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

V dobri družbi nekje v francoskih Alpah blizu bike parka in v osrčju narave, kjer je ogromno možnosti za gorsko kolesarjenje.

ROSE Psycho Path
Obročniki: Mavic Crossmax SL
Prestavni sistem: Shimano XTR 1x11
Posebnosti: Črno-modre barve, prestavno razmerje - spredaj 30T, zadaj 40-11, z merilcem moči Stages, na krmilni opori je Garmin Edge 520
Teža: 9,5 kg 

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ