V zavetrju: Tine Mahkovec

V zavetrju: Tine Mahkovec
02.11.2016 AVTOR: Matej Zalar
Tokrat se je v zavetrju ustavil Tine Mahkovec, eden tistih, ki z (gorskim) kolesom dihajo na vsakem koraku, hkrati pa tudi eden izmed najbolj zaslužnih posameznikov za uspeh ekipe Unior Tools Team.

Tinetovo kolo

 

znamka: Trek

model: Remedy 9.8

obročniki: Reverse

prestavni sistem: Sram X01/X1

teža: približno 12 kg

Tine Mahkovec je vodja programa kolesarsko orodje pri Unior d.d., direktor ekipe Unior Tools Team in predsednik KD Rajd. Dirkal je od 14 pa do 25 leta, zdaj je strasten windsurfer in še vedno zaprisežen gorski kolesar. Rad gradi traile in uči mlade, problem je le, ker ima tudi Tinetov dan premalo ur.

Od kdaj in zakaj?

Od kar sem na nogah vozim kolo, od 14. leta naprej sem dirkal sem v spustu in 4krosu, pa vse tja do 26.  Zdaj samo še rekreativno. S spustom sem se zasvojil leta 1999 v Mariboru, ko sem prvič v živo videl svetovni pokal. Poleg tega so bili krivci še Aleš Verbnik, Andrej Dekleva in Gorazd Stražišar. Vsaj je po svoje vplival, da sem šel v ta šport.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Vedno MTB, od malih nog. Dolgo časa kombinacija dveh koles, eden za spust in običajen trdak. Zdaj enduro za vse. Pred dobrim letom sem imel še specialko, dobra je bila za brisat prah, pa sem jo prodal. Mogoče ponovno poskusim, ko bom 40.
 
Se ukvarjate le z eno disciplino, ali ste vsestranski kolesar?

Rojen in zaprisežen gorski kolesar. Znam kaj pokazat tudi na BMX in pump progi, še vedno se tudi vržem čez marsikateri skok.
 
Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij)?

Danes, posredno služba v prvi meri. Več pokvarjenih koles na svetu, več posla. V drugi meri način rekreacije in še vedno neizmeren užitek.
 
Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Ne treniram več. Za sebe v povprečju vozim le nekaj ur tedensko. Občasno v kakem bike parku, bolj pogosto uro do uro in pol dolga turca. Na način stare šole, v šusu gor, v šusu dol.
 
Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Zima, na Primorskem ali v toplih krajih. Ko ni sezone, dirk z našo ekipo in manj dela v službi, vozim bolj sproščeno in bolj uživam.
 
Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Vedno raje s kolegi, člani našega kluba KD Rajd. Zadnje čase tudi s svojim psom, Dono. »Trail dog « v pravem pomenu besede. Včasih na kolo spravim še svojo punco, kar je sploh najlepše doživetje.
 
Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Osebne ambicije so bile prisotne že od malih nog, dirkal sem več kot 10 let. Zdaj ambicije uresničujem čez našo ekipo in tekmujem tako ali drugače tudi v službi, v  poslu, vsak dan. Mogoče sem zdaj še bolj tekmovalen, zagotovo ciljam višje.
 
Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Svetovni pokal Maribor 2007 – nekje okoli 120. mesta, a ne veliko za finalom 80 tekmovalcev. Ena zadnjih večjih dirk za mene, preden sem se “upokojil ” od dirkanja in posvetil managementu.
 
H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?
 
Samo to, da bi preživel več ur na kolesu. :)

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

V dobrem trail parku, s kolegi, po furanju z dobro hrano in pijačo. Lokacija ni bistvena, če je vse ostalo tako kot mora bit.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ