V zavetrju: Urša Pintar

V zavetrju: Urša Pintar
24.08.2016 AVTOR: Matej Zalar
V zavetrje smo povabili kolesarko ekipe BTC City Ljubljana, ki ob dobrem dirkanju opravlja tudi vlogo PR-ovke ljubljanske ekipe.

Uršino kolo

 

Znamka: Scott

Model: Addict

Obročniki: Fulcrum

Prestavni sistem: Sram Red

Posebnosti: Vozim razmerje 53/39, uporabljam Garminov merilec moči Vector

Teža: 6,8 kg

Kranjčanka Urša Pintar se je s tekmovalnim kolesarstvom srečala že leta 2010, ko je bila del takratne Poletove ženske ekipe kolesark. Ideja je rastla, z njo je kot kolesarka rastla tudi 30-letna diplomirana ekonomistka in tudi v profesionalni sredini ekipe BTC City Ljubljana ima zelo pomembno vlogo. A na prvem mestu je vedno kolo.

Od kdaj in zakaj?

S kolesarstvom sem začela pri 24 letih, pred tem sem se rekreativno ukvarjala s tekom, ko sem kupila prvo specialko me je kolesarjenje neverjetno pritegnilo in tako se je začelo.

Od kdaj, koliko časa in kakšno kolo?

Vse od leta 2009, ko sem kupila prvo kolo, to je bil Scott CR1. Tekmovati sem pričela v letu 2010 še za tedanjo poletovo ekipo, leta 2014 pa so se nam uresničile sanje, postale smo prva profesionalna ekipa v Sloveniji BTC City Ljubljana.

Se ukvarjate le z eno disciplino ali ste vsestranska kolesarka?

Ukvarjam se le s cestnim kolesarstvom.

Kaj vam kolo pomeni (glavni vir rekreacije, smisel življenja, uresničitev tekmovalnih ambicij, …)?

Kolesarstvo mi predstavlja način življenja ter uresničitev tekmovalnih ambicij. Na kolesu uživam, tekmujem, rada imam aktiven življenjski slog.

Koliko ur tedensko preživite na kolesu? Kako izgleda vaš običajni trening?

Odvisno od časa,  zgodi se da mi uspe narediti le 4 ure tedensko ali pa tudi 15-20 ur. Tekmovalni program naše ekipe je pester, letos bom imeli okoli 50 štartov. Med dirkami običjano delam le krajše treninge, saj mi dirka predstavlja najboljši trening, medtem ko v pripravljalnem obdobju delam na vzdržjivosti in moči.

Katero obdobje pa je za vas najlepše za preživljanje časa na kolesu?

Najraje imam poletje in višje temperature, takrat se počutim najbolje in najlažje tekmujem.

Pedala najraje poganjate sami ali ste član kakšnega kolesarskega kluba?

Sem članica profesionalne ženske ekipe BTC City Ljubljana. Ko je zbran večji del ekipe, takrat naredimo kar nekaj  kvalitetnih treningov skupaj.

Imate tudi tekmovalne ambicije? / Kaj pa vaša tekmovalna plat?

Imam. Tekmujem na tekmah najvišjega ranga, naša ekipa je sedaj uvrščena na 14.mesto UCI lestvice, tako nastopamo na vseh dirkah ženskega World Toura. Konkurenca ni zanemarljiva, vsako leto mi uspe narediti napredek, tako so tudi moje tekmovalne ambicije iz sezone v sezono višje.

Kje se je zgodila vožnja, ki vam je najbolj ostala v spominu in na katero ste najbolj ponosni?

Najbolj mi je vsekakor ostala v spominu dirka v Parizu, La Course by Le Tour De France ob zaključku moške dirke Tour De France. Po Elizejskih Poljanah smo z ekipo nastopile na lahko rečem da eni največjih dirk za ženske ob neverjetnem vzdušju in ogromni množici navijačev.

H kakšnim ciljem stremite, ko načrtujete prihodnje treninge?

Treninge načrtujem glede na prihajajoče dirke. Cilj je biti optimalno pripravljena, letošnja sezona je kar dolga, letos imam že okoli 40 štartov. Glede na to da se bliža konec sezone, je pred mano izmed pomembnejših dirk še Evropsko prvenstvo, kjer mi je cilj dobro nastopiti.

Če bi imeli neomejeno sredstev in časa, kakšen bi bil vaš sanjski kolesarski izlet/dopust?

Obožujem hribovit teren, dolge vzpone, sonce, morje tako da bi si verjetno privoščila dopust na Kanarskih otokih, kjer bi združila dopust in kolesarjenje po tem otoku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ