V ZDA kolesarji spisali pravi Hollywoodski scenarij ... dirka Saganu

V ZDA kolesarji spisali pravi Hollywoodski scenarij ... dirka Saganu
17.05.2015 AVTOR: D. Z.
Dirko po Kaliforniji je po napeti zadnji etapi dobil Peter Sagan, ki je tako na drugo mesto porinil Juliana Alaphilippa. Jani Brajkovič 20.

Dirka ekstra kategorije po Kaliforniji se je končala z osmo etapo. Zmagovalec letošnje preizkušnje je Peter Sagan, ki je na prestolu nadomestil Bradleyja Wigginsa. Peter Sagan je po dobljenem kronometru odlično odpeljal gorsko etapo in pred zadnjo ravninsko etapo je imel vsega dve sekundi zaostanka za zmagovalcem kraljevske preizkušnje Julianom Alaphilippom, sicer članom Etixx Quick Stepa. A Sagan je za zmago potreboval tri sekunde. Tako se je v zadnji etapi v Los Angelesu odvijal izjemen boj za bonifikacijske sekunde.

Etapa je bila dolga 105 kilometrov. Poleg bonifikacijskih sekund na cilju, je bil med etapo tudi leteči cilj, kjer so prvi trije dobil tri, dve in eno sekundo odbitka. Prav do letečega cilja je bilo dirkanje neverjetno. Številni poskusi pobega, napadi predvsem kolesarjev Etixx Quick Stepa in Skya. A kolesarji Tinkoff Saxa so imeli prevelik interes, da skupino držijo skupaj in se tako Sagan že na letečem cilju dokoplje do pomembnih sekund odbitka, morda zmage. Sledil je zelo izenečan sprint med Markom Cavendishem in Petrom Saganom.

Le za malenkost je ta sprint pripadel Cavendishu, tako da je Sagan dobil dve sekundi odbitka. A tretji je bil prav Alaphilippe, ki je tako po letečem cilju v skupnem seštevku še vedno imel sekundo prednosti. Potem pa je bil tu še sprint tako za etapno zmago kot končno zmago. Mark Cavendish je bil prepričljivo najmočnejši. Slavil je še četrto etapno zmago na letošnji dirki po Kaliforniji. Za Etixx Quick Step - kolesarji te ekipe so bili na letošnji dirki zares izjemni - je to bila že peta zmaga. Cavendish je bil tudi najboljši po točkah.

Drugo mesto je pripadlo Wouterju Wippertu. Potem pa je sledilo napeto čakanje. Za tretje sta v igri bila Peter Sagan in Tyler Farrar. Sagan je potreboval odbitne sekunde za tretje mesto. Fotofiniš pa je pokazal, da je prav Sagan osvojil tretje mesto in se je po dveh etapnih zmagah lahko veselil tudi končne. S tremi sekundami prednosti pred Alaphilippom. Dirka je bila tako odločena s centimetrom ali dvema razlike.

»Mislil sem, da mi ni uspelo. Farrar je bil tretji, sem pomislil. Potem pa so mi kolegi rekli, da sem bil tretji. Komaj verjamem, da mi je uspelo. Zahvaliti se moram kolegom, ki so svoje delo opravili zelo dobro, « je po prihodu na cilj priznal Peter Sagan. »Vedno bi lahko naredili še kaj več, da bi zmagali, ampak čestitati moramo Tinkoffu. Odlično so dirkali, še posebej Peter, « pa je dodal Alaphilippe. Tretji v skupnem seštevku je bil Sergio Henao. Jure Kocjan je v zadnji etapi zasedel 19. mesto. Jani Brajkovič pa je dirko končal na 20. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ